2020-ban a koronavírus-járvány mindent megváltoztatott, csak az Orbán-kormány mentalitását nem: tovább folytatódott az ország szétszakítása, kifosztása, tönkretétele – mondta Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke hétfőn, a Facebookon online közvetített évértékelő sajtótájékoztatón.

A koronavírus miatt több mint nyolcezren haltak meg és ezrekkel többen hunytak el idén, mint tavaly. A kormány eközben megszállottan mélyítette az árkokat, még inkább kiszorította az ellenzéket, valamint folytatta a környezet pusztítását.

Kanász-Nagy Máté, az LMP másik társelnöke úgy fogalmazott, a kormány 2020-ban bebizonyíthatta volna, hogy képes a változtatásra, Orbán Viktor miniszterelnöknek ehhez most nem a kitalált démonjaival, hanem a járványhelyzettel kellett volna foglalkoznia.

A kormány azonban gyengének, tehetetlennek, felkészületlennek bizonyult; százezreket, milliókat hagyott az út szélén, nem teremtett új munkahelyeket és nem segített a vállalkozásokon, legfeljebb a Mészáros-, Garancsi-műveken.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik áldozatos munkával tettek azért, hogy működjön az ország, miközben a kabinet magára hagyta a pedagógusokat, valamint a szociális és egészségügyi dolgozókat is.

A kormány válságkezelés helyett törvénycunamival próbálja meg elfedni a krízist: folyamatosan pokollá teszi a települések életét csak azért, mert 2019-ben sokan nem a Fideszre szavaztak.

A kormánypártok emellett menekülő ereszcsatornaként az alkotmányba égették, hogy amit ma lenyúlhatsz, az a tied is marad.

Schmuck Erzsébet elmondta, válságállóvá, fenntarthatóvá akarják tenni az országot, változtatásra azonban csak akkor van esély, ha az ellenzéki pártok szorosan együttműködnek a 2022-es parlamenti voksoláson.

Az LMP célja, hogy Magyarország fenntartható, sokszínű, összefogásra és kompromisszumokra képes országgá váljon, ahol mindenkinek biztosított a tisztes megélhetés és egészséges környezet.