A Fidesz az Európai Unióból várható jelentős kutatás-fejlesztési források felett is gyakorolni akarja a hatalmat, még akkor is, ha elveszíti a következő választást – mondta csütörtöki online sajtótájékoztatóján Keresztes L. Lóránt, aki szerint az ezen források feletti döntési jogért is folyik az egyetemek kiszervezése.

Politikai és hatalmi szándékok jelennek meg az egyetemek modellváltása mögött. Azért szeretné a kormányzat alapítványi fenntartásba adni az egyetemeket, mert azok élére maga nevezné ki a kuratóriumokat, amelyek nemcsak teljes döntési jogkörrel bírnak majd, hanem a vagyonnal is gazdálkodhatnának.

Arra azonban nincs biztosíték, hogy a vagyont a későbbiekben is a felsőoktatás céljaira használnák. Elvesznek majd a munkajogi garanciák is, és már most hallani jelentős létszámleépítésről.

Kormányzati hazugság, hogy az érintett intézményeknek valódi beleszólásuk lenne az átalakulás folyamatába. Ahol támogató döntések születtek, ott ezt kizsarolták.

Ugyancsak hazugság, hogy a nagy vidéki tudományegyetemek megtarthatnák az orvosi karokat. Kiderült, hogy a miniszterelnök személyesen részt vesz a döntési folyamatban, és ő ezt nem így gondolja.

Az átalakítás az egyetemek városait, megyéit, régióit is érinti. Pécs, Szeged vagy Debrecen térsége az unió húsz legszegényebb régiója között van, az egyetemeknek itt óriási a gazdasági jelentőségük, így ezen térségek ellen is támadást intéz a kormányzat.