Az LMP felszólítja a kormányt, hogy a 2017-ben életbe lépett építési törvényt vizsgálja felül, szüntesse meg a kiskapukat – jelentette ki a párt társelnöke szerdai, online is közvetített tihanyi sajtótájékoztatóján.

Schmuck Erzsébet közölte: ugyancsak elvárják a kormánytól, hogy közpénzből ne támogasson olyan projekteket, amelyek csökkentik Magyarország zöldfelületeit, és munkahelyteremtésre hivatkozva a Fidesz oligarcháinak gazdagodását szolgálják.

A Tihanyi-félsziget természetvédelmi értékei veszélybe kerültek. Óriási kormányközeli beruházás kezdődik a félszigeten a Kisfaludy-program részeként, a Tihanyi Kastélyszálló és Tréning Központ megépítésére 8,6 milliárd forintot nyertek el.

A természetkárosító beruházások, építkezések az elmúlt években felpörögtek a Tihanyi-félszigeten, és a szabálytalanságoknak kedvez a 2017-ben életbe lépett építési törvény. Ha szabálytalanságra derül fény, nincs példa arra, hogy az épületeket lebontanák, csak kiszabnak egy nagyobb bírságot, amit az építtetők bekalkulálhatnak a beruházás költségeibe.

A természetkárosításra példa, hogy ledózeroltak a félszigeten egy hegyet, a majdnem egyhektáros telken múlt év végéig szőlő, rét és gyümölcsös volt, most ugyanott óriási gödör található, amelyen egy csaknem 400 négyzetméteres lakófunkcióval is rendelkező mezőgazdasági épület lesz, pazar kilátással.

A Tihanyi-félsziget erdői, szőlői, valamint a külső és a belső tó számos ritka növénynek és állatnak biztosítanak élőhelyet, a területnek különleges geológiai értéke is van. Ám ezek az egyedi pótolhatatlan természeti, történeti értékek a pénz és a vagyon hatalmasainak nem számítanak, és ebben a Fidesz-kormány is partnerük.