A kormány nem készült fel a paksi erőmű lebontására

A kormány nem készült fel a jelenleg működő paksi atomerőmű reaktorainak leszerelésére és a nukleáris hulladékok végleges elhelyezésére.

    Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a költségeket az illetékesek 1650 milliárd forintra becsülik, de a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban csak mintegy 300 milliárd forint van.
Hozzátette: a végleges atomtemető helyének kijelölése is zsákutcába jutott, ezért utasítani kell a szakembereket, hogy keressenek alternatív helyszíneket.
A frakcióvezető egy közbeszerzési eljárásra hivatkozva közölte, úgy tűnik, hogy felmerült a jelenleg működő blokkok üzemidejének újabb meghosszabbítása.
Az illetékesek vélhetően arra számítanak, hogy mindezt környezetvédelmi engedély beszerzése nélkül hajthatják végre – tette hozzá.
Teszik ezt annak ellenére, hogy az előre nem látható események miatt már többször is előfordult jelentős teljesítménycsökkenés. 2018-ban 19 olyan esemény történt, amely több mint 50 megawattal csökkentette a teljesítményt – közölte Keresztes László Lóránt.
A megkezdett paksi bővítést a kabinet “hazugságokra és tévedésekre alapozta” – jelentette ki.
Az atomenergia nem zöld, nem biztonságos és nem olcsó, Paks2 nem lehet valódi, a gazdasági szempontból is megalapozott alternatíva, a bővítés elindítása súlyos felelőtlenség volt – összegezte véleményét az ellenzéki politikus.

 

2020-08-06T14:32:09+00:00 2020. 08. 06.|Aktualitások, Atomtemető, Paks, Paks2|

Kövessen minket a Facebook-on!


This will close in 20 seconds