Nyílt levél Áder János köztársasági elnök részére

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Államalapításunk ünnepén nem csak a múltról kell megemlékeznünk, hanem felelősséggel kell gondolnunk ezen a napon a jövő generációjára. Azokra, akik nemzeti értékeinket tovább örökíthetik, közvetíthetik mindazt a közös tudást, képességet, amelyek nemzetünket jellemzik, illetve felelős megőrzésre adhatják azokat a természeti kincseinket, amelyeket évszázadok óta féltve óvunk és ápolunk.

A klímaváltozás már ma is megnehezíti mindennapi életünket. Az országot járva Ön is tapasztalhatja a szélsőségessé váló időjárás okozta aszály- és viharkárokat, az emberi életeket is követelő hőhullámokat, szakemberekkel beszélgetve hall erdeinket és vizeinket fenyegető veszélyekről, a klímaváltozással érkező invazív fajok által okozott mezőgazdasági károkról.

Elfogyott az időnk! Most kell cselekednünk, mert később nem lesz lehetőségünk rá. A következő nemzedékek jogosan kérdezik majd: „vajon mit gondoltak a XXI. század elején vezetőink az összeomlás szélén, amikor nem tettek semmit?”

Magyarország az Európai Unió tagjaként kiemelt felelősséggel tartozik a globális folyamatokért, és hazánk egyben Európa egyik legsérülékenyebb országa is a klímaváltozás szempontjából. Ugyanakkor van elég forrásunk és mozgásterünk, hogy szavak helyett konkrét cselekvési tervet alkossunk a klímaváltozás megfékezésére, és arra is, hogy európai szinten pedig a legszigorúbb klímacélokat követelje országunk.

Magyarország köztársasági elnökeként számtalanszor állt ki zöld ügyek mellett, így az Ön szavainak szimbolikus jelentősége van. És ahogy Ferenc pápa, Jane Goodall, vagy David Attenborough megengedheti magának azt a luxust, hogy kimondja az igazságot, így ezt Ön is nyugodt szívvel megteheti. Ön egyedül a magyar emberek felé tartozik felelősséggel. Ön lehet az a köztársasági elnök is, aki felhívta a figyelmet a klímavészhelyzetre, aki nyomást gyakorolt a kormányra, hogy tegyen végre érdemi lépéseket.

Arra kérem ezért Önt, hogy nyilvánosan szólítsa fel Orbán Viktor miniszterelnök urat: támogassa ősszel az LMP által benyújtott klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó határozati javaslatát: a klímatörvény és a gazdaságunk dekarbonizációs programjának megalkotását, valamint a klímaalkalmazkodási terv elkészítését.

Ferenc pápa azt mondta, hogy a klímaváltozás az emberiséget fenyegető ökológiai katasztrófa, és a felelősség a kortárs társadalmat terheli. A mi feladatunk, hogy a következő generációknak ne egy teljesen tönkretett és élhetetlen világot hagyjunk örökségül. Önnek megadatott, hogy köztársasági elnökként elősegítse a pozitív változásokat.

Nyilvános támogatását tisztelettel előre megköszönöm!

Budapest, 2019. augusztus 20.

Tisztelettel,
Kendernay János,