fbpx

Radioaktív hulladékok: gyermekeinknek állít csapdát a kormány!

 

Súlyos felelősség terheli a kormányt, amiért az elmúlt tíz évben nem tett érdemi lépéseket a használt fűtőelemek és radioaktív hulladékok elhelyezésének témakörében. Már az őszi parlamenti ülésszak elején kerüljön napirendre Magyarország kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésével kapcsolatos nemzeti programja – Mondta mai Bodán tartott helyszíni sajtótájékoztatóján Keresztes L. Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

“Nagyon súlyosan sugárzó, nagyon veszélyes anyagok elhelyezésére kell helyet teremteni. Nem néhány évre, vagy évtizedre, hanem a következő évezredekre! Nincs erre infrastruktúra, nincsenek ehhez kellő források, a telephelyek kijelölésé mindenhol aggályos. Ezért is vagyunk ma itt, Bodán. Mert a bodai agyagkő formációban folyik egy lehetséges atomhulladék lerakó helyszínének kutatása. A helyszín tökéletesen alkalmatlan, hiszen Pécs agglomerációját érinti. Természetesen erre a helyi lakosság és a helyi politikusok egyértelműen nemet mondtak –és példátlan is, hogy mindez egyáltalán felmerülhetett.”

A használt fűtőelemek és radioaktív hulladékok végleges elhelyezése sehol a világon nem megoldott – Magyarországon sem. A különbség csak annyi, hogy ezekkel a nyitott kérdésekkel a kormány idehaza eddig nem foglalkozott és ezáltal felelőtlenül úgy hozott és akar meghozni a jövőre vonatkozó döntéseket, hogy erről a lakosságot nem tájékoztatta, senki véleményét nem kérte ki.

Gondolhatunk itt mindenekelőtt a paksi bővítés gigaprojektjére. Idővel ennek épületeit, összes radioaktív hulladékát el kell majd helyezni. Ezt megoldani, ezt szakszerűen kezelni lesz majd a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása.

Legyen világos mindenki számára, hogy az Országgyűlés őszi ülésszakán erről is döntést kell hozni. Most kell meghozni azt a felelősségteljes döntést – az időhúzást be kell fejezni. Ennek érdekében az LMP egy politikai és szakmai konzultációt kezdeményez, ami a lehető legszélesebb szakmai, gazdasági, politikai konszenzust szeretné felállítani, annak érdekében, hogy tisztázhassuk ennek a döntésnek a súlyát, és konstruktív, valóban működőképes megoldást találhassunk.

2020-09-07T15:06:07+00:00 2020. 09. 07.|Atomtemető|