fbpx

Kevesebb építkezést, több zöldfelületet, megbízható viharjelzést a Balatonon!

Az elmúlt tíz évben a nemzeti együttműködés rendszere teljesen rátenyerelt a Balatonra – jelentette ki az LMP társelnöke a párt Somogy megyei vezetőjével vasárnap Siófokon tartott online sajtótájékoztatón.

Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott: a Balaton-partot beépítik, betonba öntik természeti értékeinket, ami szembemegy a fenntartható Magyarország jövőjével, és igazságtalan is.

Az lenne a feladat, hogy a jövő generációi számára is megőrizzük a Balaton természeti kincseit, ehelyett azzal, hogy magánkézbe adnak egyre több partszakaszt, elvágják az emberektől a Balatont. A legnagyobb szociális-gazdasági válsághelyzet közepén is luxusszállodákat és -apartmanokat építenek a tó környékén.

Most már csak az juthat hozzá a Balatonhoz, akinek pénze van, az LMP azonban úgy véli, a Balaton mindenkié, és ennek így is kell maradnia.

Szabóné Szendefy Mária, az LMP Somogy megyei elnöke hangsúlyozta: az Országos Meteorológiai Szolgálat több évtizede működő siófoki állomásánál bármilyen beépítés, ami túl magas vagy túl közel van ahhoz, megzavarhatja az adatsort. Ezeknek az adatoknak nagy jelentősége van a viharjelzésben és a klímaváltozás elleni harcban is.

Ötszintes apartmanházat nem lenne szabad építeni egy mérőállomás közelébe és ennyire közel a Balatonhoz.

Az LMP a jelenleginél is szigorúbb szabályozást szeretne elérni a tópari építkezéseknél, az obszervatórium melletti apartmanháznál pedig megvizsgálnák, hogy az arra kiadott engedély mennyire volt jogszerű és mennyire állja ki a törvényesség, alkotmányosság próbáját.

2020-11-30T13:17:56+00:00 2020. 11. 30.|Balaton|