fbpx

Meg kell óvni a Balaton-régió ökológiai és kulturális értékeit!

Az LMP elvárja a kormánytól, hogy a milliárdos, megalomán beruházások helyett fordítson kiemelt figyelmet a Balaton-régió ökológiai és kulturális értékinek megóvására – mondta szerdai online sajtótájékoztatóján a párt társelnöke.

Kendernay János hangsúlyozta: a Balaton mindenkié, ezt azonban a hatályos Balaton-törvény nem garantálja, ahogy szerinte a kormány műemlékvédelmi politikája sem megnyugtató.

A régió kulturális gazdagságának fontos része az a szellemi-kulturális örökség, amely a hagyományokat, az ősi mesterségeket, az identitást és más helyi sajátosságokat foglalja magába. Mindez azonban elveszhet, a kormány ugyanis csak rövid távú haszonszerzésben gondolkodik, kizsákmányolja a régiót és kiszolgáltatja a globális turisztikai elvárásoknak.

Az LMP kiemelten fontosnak tartja lokális identitásunk ápolását – hangoztatta, és kiemelte a Balatoni Szövetség munkáját. Azon önkormányzatokét, amelyek helyi közösségeik és értékeik védelméért is dolgoznak. Most ők a kormányzat megszorító politikájának első számú elszenvedői. A nehéz helyzetbe került önkormányzatok helyzetét egyes csoportok kijátszhatják, a kulturális örökség részét képező vagyonhoz juthatnak.

Ezek között említette a Fűzfő-Fürdőtelepen lévő egykori népiskola épületét, és követelte az ingatlan privatizációjának leállítását, a kulturális örökség megóvását.

2020-06-24T12:03:39+00:00 2020. 06. 24.|Balaton|