fbpx

Ne maradjon visszhangtalan!

Több Balaton, kevesebb Adria” – adta ki a jelszót a miniszterelnök. Nagy kár, hogy ezen szlogen puffogtatásán kívül a kormány nem tesz semmit, hogy a Balaton elérhetővé váljék a magyar emberek számára. Sőt a kormány tagjai is fittyet hánynak erre, inkább mennek az Adriához, erősebb hívó szó számukra a „tengerre magyar” – mondta Tihanyi online sajtótájékoztatóján Kendernay János, az LMP társelnöke.

A külföldi turisták eltűnésével vált egyértelművé, hogy a kormány idegenforgalmi fejlesztései elsősorban a globális tömegturizmus kiszolgálását célozták. Ez a koncepció a magyar kis- és középvállalkozók támogatása helyett saját oligarcháiknak kedvezett, zsebükbe vándoroltak a milliárdos állami támogatások. Az eredmény ismert és jól látható: új szállodák nőttek ki a földből, újabb Balaton partszakaszokat betonoztak le.

A válság nagy veszteségeket okozott, de esélyt is kínált, hogy a magyar idegenforgalom fejlesztését teljesen új irányba fordíthassuk.

Válságállóbb és ökológiai szempontból is fenntarthatóbb turizmus a magyar emberek életminőségét is javítaná. Az irányváltás csupán kormányzati akarat kérdése. Mind a Balatonnak, mind az idelátogató turistáknak az lenne az érdeke, hogy a természetközeli élményeket kínáló ökoturizmus, és a belföldi turizmus fejlesztése legyen a fő irány. Garancsi és Mészáros szállodái helyett a milliárdos támogatásokat arra is fordíthatná a kormány, hogy minden magyar család eljuthasson évente 2 hétre nyaralni belföldön.

Így a magyarok itthon költenék el pénzüket, a szociális üdültetésre fordított összegek pedig a magyar vállalkozókat gazdagítanák.

Ma talán nem tudjuk meggátolni, hogy a Balaton partját és kulturális értékeit is magánzsebekbe gyömöszöljék, de fel tudunk lépni, fel tudunk szólalni mindezek ellen – ahogy tettük azt a Hajógyári szigeten, vagy Tatán – és ahogy tenni fogjuk 2022-ben, amikor közösen dönthetünk arról, hogy a Balaton tényleg mindenkié legyen-e?

A Balaton környezeti, ökológiai adottságai, kulturális kincsei nemzetünk elidegeníthetetlen részeit képezik. Nem érthetünk egyet olyan törekvésekkel, amelyek ennek az egységnek a megbontására, kisajátítására, elidegenítésére törnének. A tó és a régió ökológiai állapotának megóvása kiemelt közös felelősségünk. A Balatont úgy kell megőrizni, hogy unokáink is tudják élvezni adottságát, tudják csodálni szépségét. A tó legfőbb vonzerejét természeti adottságai jelentik. Ez egyben korlátokat is szab az emberi beavatkozásoknak. A tó és a Balaton-régió ökoszisztémájának megzavarása visszafordíthatatlan károkat eredményezhet. A hatályban lévő Balaton törvény nem védi, hanem inkább kiszolgáltatottá teszi ezt a régiót.

A Tihanyi-félsziget természetvédelmi értékei is veszélybe kerültek. Óriási „kormányközeli beruházás” kezdődik a félszigeten a Kisfaludy-program részeként, a Tihanyi Kastélyszálló megépítésére 8,6 milliárd forintot nyertek el.

A természetkárosító beruházások, építkezések az elmúlt években felpörögtek a Tihanyi-félszigeten, és a szabálytalanságoknak kedvez a 2017-ben életbe lépett építési törvény is. Ha szabálytalanságra derül fény, nincs példa arra, hogy az épületeket lebontanák, csak kiszabnak egy nagyobb bírságot, amit az építtetők bekalkulálhatnak a beruházás költségeibe.

A természetkárosítás egyik legsúlyosabb példája ahogy ledózeroltak a félszigeten egy hegyet, a majdnem egyhektáros telken múlt év végéig szőlő, rét és gyümölcsös volt, most ugyanott óriási gödör található, amin egy majdnem 400 négyzetméteres, lakófunkcióval is rendelkező mezőgazdasági épület lesz pazar kilátással.

A napokban itt a NER dűlőben vásárolt Mészáros Lőrinc is egy újabb balatoni nyaralót, vagyis gyümölcsöst. A Mészáros házaspár a szerződés szerint vállalta, hogy a föld művelését másnak nem engedik át, és legalább öt évig nem is használják másra. Szívesen segítünk a gyümölcsöt leszüretelni, szedd magad akció keretében, mondta Kendernay János.

A zöld párt társelnöke elmondta: „Bár a szerződés szerint Mészárosék földje gyümölcsös, aki megnézi, láthatja, hogy a területen egy nyaraló található, természetesen medencével, ahogy az errefelé szokás. Lehet, nem is látták, tudják, mit vásároltak? Nem gondolom.”

De ha ez így halad tovább Tihany szépségét unokáink már nem fogják látni.

Nem lesz se szabad part, se gyümölcsös, se Balaton!

Balaton-régió ökoszisztémájának megzavarása visszafordíthatatlan károkat eredményezhet. A hatályban lévő Balaton törvény nem védi, hanem inkább kiszolgáltatottá teszi ezt a régiót.Szimbolikus helyen állunk most itt. A Tihanyi-félsziget természetvédelmi értékei veszélybe kerültek. Óriási „kormányközeli beruházások”, szabálytalan építkezések zajlanak a félszigeten.Ha nem tudunk megálljt parancsolni, ez így halad tovább, Tihany szépségét unokáink már nem fogják látni. Nem lesz se szabad part, se gyümölcsös, és mondjuk ki: se Balaton! #visszhang #abalatonmindenkié

Közzétette: Kendernay János – 2020. augusztus 21., péntek

 

2020-08-21T15:00:53+00:00 2020. 08. 21.|Balaton|