fbpx

Atomtemető és uránbánya: Pécs elárulása, a nemzetközi fejlemények tükrében

Városunk, Pécs, az atomenergetikai lánc (másként: fűtőelem-ciklus) két “piszkos” végpontján fekszik – legalábbis vannak, akik ezt tervezik. Az egyik az uránbánya, több tízmillió tonna meddő kőzettel, zaggyal és veszélyeztetett vízbázissal. A másik a nagy aktivitású radioaktív hulladék- és atomerőművi kiégett fűtőelem-tároló, amelynek gyakorlatilag az idők végéig működnie kellene. Friss nemzetközi események tükrében is látható, hogy a Fidesz helyi és országos politikusainak hozzáállása ezen ügyek, tervek kapcsán nem más, mint a Pécsett, és térségében élők elárulása.

Városunk hosszú távú fejlesztési terveiben szó sem esik ezekről a tervekről. A két atomügyi beruházásért a pécsiek még jobban csökkenő ingatlanárakkal, továbbra is elmaradozó befektetőkkel, diákokkal, “egészségturistákkal”, és városunk további hanyatlásával fizetnének. Ahogy most is fizetünk az immár másodszor “becsődölt” városért.

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy Páva Zsolt polgármester és a Fidesz parlamenti képviselői, Csizi Péter és Hoppál Péter, nem a pécsiek érdekeit képviselik. Azok, akik egykor a “szocialista” radar elleni tiltakozásra felkapaszkodva csináltak politikust magukból, most hallgatnak és kiszolgálják kormányukat és érdekcsoportokat. Még azt is megakadályozzák, hogy Pécs városa és a pécsi polgárok saját jogukon megvizsgálják e projekteket, és kifejtsék véleményüket a tervezett uránbányáról és az atomtemetőről. Szóba sem jönnek az alternatív lehetőségek, megoldások.

A magyar médiumokból sajnos kimaradt az a fontos és friss hír, hogy az egykori történelmi magyar nagyváros, Kassa határában pontosan ugyanúgy uránbányát terveztek külföldi befektetők, ahogy nálunk, de másfél évtizedes huzavona után, bírósági döntéssel törölték a programot. Ez a legkülönbözőbb politikai pártok, civilek közös lépésének volt köszönhető, mert valamennyien városuk érdekeit nézték. Ezzel szemben Pécs fideszes vezetői semmit nem tettek városunkért.

Szintén friss hír, hogy Svédországban, a napokban bíróság adott igazat egy független tudóscsoportnak, amely bebizonyította, hogy az ottani nukleáris hatóság által elfogadott és engedélyeztetni szándékozott módszer a kiégett fűtőelemek elhelyezésére nem biztonságos. Vagyis minden állítás ellenére ez a probléma nem megoldott. És így csak azért, mert milliárdokat öltek már bele e projektbe, nem lehet azt ráerőszakolni – példátlan módon – egy nagyvárosi térségre.

Az LMP Baranya megyei szervezete évek óta küzd Pécs és térsége érdekeinek védelmében. Az időnk viszont elfogyott, ugyanis elindult a tervezett uránbányászati tevékenység környezeti hatásvizsgálati eljárása. Ezért január végén elindítottuk a helyi népszavazási kezdeményezést Pécsett, mindkét kérdés kapcsán. Ez a pécsiek közös ügye, együtt kell megvédenünk otthonunkat. Pécs már bebizonyította, éppen a szocilisták, és a Pécs mellé tervezett katonai radar kapcsán: azok a politikusok, aki elárulják a saját választóikat, elárulják saját városukat, nem érdemelnek több esélyt.

Keresztes László Lóránt,
Pécs önkormányzati képviselője,
országgyűlési képviselőjelölt, LMP

2018-03-12T11:20:58+00:00 2018. 02. 12.|Baranya|