fbpx

Az Orbán-kormány az út szélén hagyta az Ormánságot

Az Orbán-kormány az út szélén hagyta az Ormánságot

Bár a kormány a mindenkinek járó „téli” rezsicsökkentéssel haknizta körbe az országot a kampány során, a valóságban megint az történt, mint ami a korábbi rezsicsökkentések során: a leginkább rászorulók kimaradtak az ezúttal 12 ezer forintos kedvezményből illetve kompenzációból. Erről tartott sajtótájékoztatót Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, és Ignácz József, Besence polgármestere Pécsen.

Az eredetileg gázárkompenzációra kitalált lehetőséget elvben kiterjesztették azokra is, akik nem gázzal fűtenek, csakhogy ténylegesen kizárólag azokon a településeken élők részesülhettek az állami adományban, amelyek nincsenek rákötve a gázhálózatra. Ahol fizikailag van gáz, de a lakosság (jelentős része) anyagi okokból nem tudja igénybe venni, oda a mostani támogatás sem jutott el. Tehát aki Budapesten a 400 négyzetmétere hegyvidéki villáját meg az úszómedencéjét fűti gázzal, az kapott az államtól kompenzációt, aki pedig egész télen egy fafűtéses ormánsági házban fagyoskodott, az nem kapott.

Egyedül az Ormánságban több mint 40 település maradt ki így a támogatásból. Ráadásul nem csak pénzt, hanem korrekt tájékoztatást sem kaptak: Besence polgármestere a sajtóban azt nyilatkozta, hogy amikor a kormányhivatalban érdeklődött róla, hogyan lehetne a településén rezsicsökkentéshez jutni, semmilyen érdemi információhoz nem jutott – ez megengedhetetlen, egy tisztességes kormány nem tehet ekkora különbséget állampolgár és állampolgár, település és település között, nem veheti semmibe a kistelepüléseken élőket, nem nézheti levegőnek egyetlen település demokratikusan megválasztott polgármesterét sem.

Kb. 800 ezer hazai háztartásban kizárólag tűzifa vagy – kisebb részt – szén jelenti a fűtést, de további hétszázezer otthonban is található fatüzelésre alkalmas berendezés (viszonyításul: 600 ezer lakásban van távfűtés országosan, és durván 4 millió háztartás van az országban, vagyis a jelzett probléma minimum a lakásállomány ötödét érinti).

Lázár János a választások előtt bejelentette, hogy a gázzal el nem látott települések háztartásai is megkapják a gáz- és távhőfogyasztóknak járó 12-12 ezer forintos rezsikedvezményt. Ez azonban már akkor is egy rossz szándékú csúsztatás, hamis kampányfogás volt, mivel a lakosságnak csupán 1 százaléka él olyan településen, ahol fizikailag nincs gáz. Az említett 800 ezer háztartás döntő többsége olyan helyen található ahol a település rá van kötve a gázhálózatra, az érintettek otthonai azonban (anyagi okok miatt) nincsenek.

Volt egyébként célzott fafűtés-támogatás is a kampányban, országosan 350 millió forint, ami ebben a nevetségesen alacsony nagyságrendben (a „téli rezsicsökkentésre” a gázzal fűtők körében 40 milliárd forintot költöttek, vagyis itt két nagyságrend a különbség!) szintén kizárólag kommunikációs fogásként értelmezhető: valójában 800 ezer háztartás legalább 2,5 millió lakóját az út szélén hagyták, többek között az ormánságiakat is.

Keresztes László Lóránt az LMP társelnöke, és Ignácz József, Besence polgármestere tart sajtótájékoztatót Pécsen.

Egy idei felmérés szerint az „Ormánság délnyugati és Fejér megye déli részein viszont a legnehezebb körülményekkel találkozhatunk. E régiók szinten minden tekintetben lemaradnak, így az ott lakók alapvetően rossz kilátásokkal szembesülnek.” A térség előző fideszes országgyűlési képviselője, Tiffán Zsolt egy kiszivárgott levélben azt írta: „Baranya, Tolna, Somogy környékén semmilyen fejlesztés nem zajlik (…) töketlenség és a gátlástalanság uralkodik e táj felett. Táskahordozók világa lettünk.” Vagyis a térséget még a legilletékesebb fideszes politikus szerint is magára hagyta, gátlástalan helyi maffiózókra bízta a kormány. Nyolc év alatt semmilyen előrelépés nem történt, a mostani eset pedig azt bizonyítja, hogy az itt élők a kormány számára nem léteznek, a kormány semmit sem tesz a hátrányos helyzet felszámolásáért.

Mit tesz az LMP?

  • Adatigénylést adunk be, hogy kiderüljön, mennyit költöttek pontosan a gázzal illetve fával fűtők rezsicsökkentésére, és az adatokat nyilvánosságra fogjuk hozni,
  • Felszólítjuk a kormányt a kampányígéret teljesítésére, hogy a leginkább rászorulók is hozzájussanak a rezsitámogatáshoz,
  • Nem fogadjuk el, hogy az Ormánság örökre hátrányos helyzetű térség marad, minden alkalommal fel fugunk lépni, ha a térség hátrányos megkülönböztetését tapasztaljuk.
2018-05-30T13:02:35+00:00 2018. 05. 29.|Baranya, Gazdaság|