fbpx

Egyesíteni kell a szociális és az egészségügyi bértáblát

Egyesíteni kell a szociális és az egészségügyi bértáblát

Ungár Péter szombati sajtótájékoztatóján újra aktuálisnak nevezte szociális bértábla rendezését, ugyanis a szakszervezetek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) folytatott bértárgyalások nem vezettek semmilyen eredményre. Az LMP a szociális és az egészségügyi bértábla egyesítését követeli a kormánytól.

A három nagy állami ágazatból a szociális bértábla a legalacsonyabb, átlagban egy gyógypedagógus nettó 130 ezer forintot keres, az ágazatban dolgozók 80 százalékának fizetése nem éri el 200 ezer forintot.

A bértábla rendezéséhez kizárólag politikai akarat szükséges. Amennyiben igaz a Fidesz azon állítása, miszerint Európában Magyarországon van az egyik legnagyobb gazdasági növekedés, ebből kifejezetten ki lehetne fizetni, hogy ne 130 ezer forintot keressen egy gyógypedagógus vagy ennél is kevesebbet egy segédápoló.

A szociális ágazat legnagyobb problémája, hogy az alacsony fizetések miatt kevés kezdő, új munkatárs jön, rettentően el van öregedve és nyugdíjközeli az állomány és még így is – a kormány bevallása szerint – 15 százalékos a betöltetlen álláshelyek aránya.

Az LMP ezért azt követeli a kormánytól, hogy a szakszervezetekkel folytatott bértárgyalások során jussanak eredményre. Fokozatosan – évek alatt – egységesítsék a szociális és egészségügyi bértáblát, továbbá azt, hogy ne legyen olyan szociális dolgozó, aki nem kapja meg a nettó 200 ezer forintos fizetést.

2019-11-02T16:23:51+00:00 2019. 11. 02.|Bérek|