Felháborító, hogy a szociális dolgozók nem kapnak bérkiegészítést

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője felháborítónak tartja, hogy a szociális dolgozók nem kapnak bérkiegészítést a koronavírus-járvány alatt végzett munkájukért.

Az ellenzéki képviselő szombaton online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a szociális ágazatban dolgozók a járvány első hulláma alatt semmilyen plusz juttatást nem kaptak, és a kormány most sem helyez kilátásba nekik anyagi juttatást.

A válság megmutatta, hogy az állami szféra közalkalmazottjaira nagy felelősség hárul, és hogy nélkülük nem működne az ország. A második hullám ismételten plusz terhelést jelent majd a szociális dolgozóknak a házi segítségnyújtásban, a gyermekvédelemben, az idősotthonokban és a fogyatékkal élők ellátásában egyaránt.

A mostani egyik első intézkedés is az volt, hogy látogatási tilalmat rendeltek el az idősotthonokban, emiatt nő a bentlakók pszichikai terhelése, amelyet a dolgozóknak kell kezelniük.

A járvány első hulláma alatt az egészségügyben dolgozók bruttó félmillió forintos egyszeri bérkiegészítést kaptak, a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak pedig pályázatot írtak ki szintén félmillió forintos bérkiegészítésre.

Az ilyen egyszeri juttatások nem elegendőek sem a pedagógusoknál, sem az egészségügyi és szociális dolgozóknál.

Az, hogy az állami és magánszektorban lévő bérek drasztikusan elszakadtak egymástól, és hogy a közalkalmazotti bértábla alapján kereső emberek hihetetlenül alulfizetettek, veszélyezteti, hogy az adófizető polgárok adójából jó állami szolgáltatások működjenek.

Az LMP politikai prioritása, hogy a közalkalmazotti bértábla rendezve legyen, és az állami alkalmazottak jól keressenek – mondta a képviselő.

2020-09-14T10:10:19+00:00 2020. 09. 14.|Bérek|

Kövessen minket a Facebook-on!


This will close in 20 seconds