fbpx

Haladéktalanul rendezni kell a közszféra béreit

Haladéktalanul rendezni kell a közszféra béreit

Az LMP szerint súlyos következményei lehetnek annak, ha a kormány nem rendezi haladéktalanul a közszféra béreit.

Ungár Péter, az ellenzéki párt parlamenti képviselője szerdán, budapesti sajtótájékoztatón a többi között arról beszélt: a szociális szektorból már most 15 ezer ember hiányzik, ráadásul sok dolgozó hamarosan nyugdíjba vonul.

A megoldás az lenne, ha egységesen, az alapbér szintjén rendeznék a szektor jövedelmeit, ami után a tízéves gyakorlattal rendelkező szakképzett munkavállalók jövedelme érzékelhetően több lenne a pályakezdőkénél. Emellett a szociális bértáblát az egészségügyihez kellene igazítani, hiszen sokszor ugyanolyan feladatokat látnak el mindkét ágazatban.

Nem elégséges a kormány által bejelentett béremelést, mivel az alapvetően a pótlékokra épül, így nem oldja meg a bérfeszültségeket.

Hohn Krisztina képviselő hozzátette: a pedagógusok, az önkormányzati köztisztviselők és a kulturális szektorban dolgozó közalkalmazottak sem érzik, hogy munkájukat megbecsülné az állam. A tanárok közül sokan elhagyják a pályát.

Az LMP ezért több törvényjavaslatot is benyújt a jövőben, hogy elősegítse a béremelést a közszféra több ágazatában is.

Hangsúlyozta: szükségesnek tartják a diplomás bérminimum bevezetését, hogy a felsőfokú végzettségűek ne a garantált bérminimumot kapják.

2020-03-11T19:33:12+00:00 2020. 03. 11.|Bérek|