fbpx

Jelentős béremelés: havonta +36 ezer forint fizetésemelés az átlagbért keresőknek.

Az LMP adórendszerében az alacsonyabb jövedelműek nettó fizetése jelentősen nőni fog, és mindenkinek nőni fog a fizetése, aki havi 1 millió forint alatt keres. A magyar emberek megdolgoznak a tisztességes fizetésért, a Szél-kormány pedig biztosítja a nyugodt és kiszámítható mindennapokat.

Ma a munkavégzés nem véd meg szegénységtől, a munkával szerezhető jövedelem nem garantálja a megélhetést. A mi gazdaságpolitikánk a dolgozói szegénység felszámolását összekapcsolja az igazságosabb közteherviseléssel: többkulcsos adórendszert vezetünk be, a minimálbért adómentessé tesszük, az átlagbér két és félszereséig csökkentjük a jövedelemadót. Szakítunk az olcsó munkaerő vonzerejére építő, elhibázott gazdasági szemlélettel. A közszférában a bértáblát a minimálbérhez kötjük.

A szociálpolitikát beruházásnak tekintjük a jövőbe: arra szolgál, hogy olyan életkörülményeket teremtsen, amelyek között az egyén tanulni, fejlődni tud, és ennek eredményeképpen a munka világában is könnyebben találja meg a helyét. Az aktív korú álláskeresők jelenlegi segélyezési rendszerét a társadalmi beilleszkedési jövedelem váltja fel. Ezt olyan szolgáltatások igénybevételéhez kötjük, amelyek valóban javítanak a kedvezményezett foglalkoztathatóságán.

A munkaügyi szolgáltatások és a felnőttképzés rendszerének megújításával valódi esélyt biztosítunk arra, hogy az álláskeresők munkához jussanak. A tömeges közmunka mai, zsákutcás formáját megszüntetjük, a közfeladatok ellátását nem kötjük össze a kényszerfoglalkoztatással és a létminimumtól messze elmaradó bérezéssel. Az önkormányzatok a közmunka bérfedezetét a jövőben differenciáltan használhatják fel, egyrészt az elvégzendő közfeladatok ellátására piaci színvonalú bérezéssel, másrészt a munka világába másképpen visszatérni nem képes emberek szociális jellegű foglalkoztatására. A helyi önellátást és fenntarthatóságot segítő közhasznú programokat azonban elsősorban vállalkozás, nonprofit társaság, szövetkezet formájában kívánjuk megszervezni, ösztönözve a szolidáris gazdálkodást. A hátrányos helyzetű térségekben célzott gazdaságfejlesztési programokat indítunk, és megkülönböztetett támogatásban részesítjük a regisztrált álláskeresőket foglalkoztató vállalkozásokat. A fogyatékkal élők egyénre szabott foglalkoztatását kiemelten kívánjuk támogatni az ehhez rendelhető kedvezmények változatos rendszerének kialakításával.

A jövő nem az olcsó, képzetlen munkaerőé és nem a bedolgozó-összeszerelő országoké. Főleg a nagyobb hozzáadott értéket termelő állások fognak megmaradni, ezeket pedig csak jólképzett szakemberek tudják betölteni. Gazdaságunk versenyképessége, a tömeges munkanélküliség elkerülése, jólétünk és biztonságunk múlik azon, hogy társadalom- és gazdaságpolitikánkban 180 fokos fordulatot hajtsunk végre. Ennek kulcsa a képzés és szakképzés reformja, melyet programunk oktatásügyi fejezete körvonalaz, a kitörési pontokat pedig a gazdaságpolitikával foglalkozó részben jelezzük.

Te mennyit vinnél haza az LMP adórendszerével?
Számold ki egyszerűen a bérkalkulátorral!

2018-03-30T18:34:21+00:00 2018. 03. 19.|Bérek|