fbpx

LMP: hatvanezer forint legyen a köztisztviselői illetményalap!

LMP: hatvanezer forint legyen a köztisztviselői illetményalap!

A Lehet Más a Politika (LMP) ismét kezdeményezni fogja a köztisztviselői, a rend- és a honvédelmi illetményalap mértékének hatvanezer forintra történő emelését – közölte az ellenzéki párt társelnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Demeter Márta hangsúlyozta, azonnali béremelés szükséges ahhoz, hogy ne omoljanak össze a nagy állami és önkormányzati rendszerek.

Az ellenzéki képviselő kijelentette, tisztességes és versenyképes illetményeket kell biztosítani a közszférában, így a rend- és a honvédelem területen dolgozóknak is.

Több százezer embert érint az, hogy a köztisztviselői illetményalap – amely a rendvédelmi területre is vonatkozik – 2008 óta nem emelkedett, és jelenleg 38 650 forint. A honvédelmi illetményalap idén 44 600 forint; az LMP szerint mind a két illetményalapot hatvanezer forintra kell emelni – mondta, jelezve, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be ennek érdekében az Országgyűlésnek.

Az állam egyáltalán nem gondos gazda, a rend- és a honvédelem területén tudatosan alacsonyan tartja az illetményeket, csakúgy, mint a piaci béreket. Egyre többen fogják elhagyni a közszférát, egyre nagyobb lesz a létszámhiány, nem lesz ügyintéző az okmányirodában, a nyugdíjfolyósítónál, nem lesz elég rendőr, tűzoltó.

Kigazdálkodható az emelés, hiszen jelenleg rendkívüli költségvetési forrásból nagyon sok olyan beruházás valósul meg, amely nem teremt érdemben munkahelyeket.

A NATO parlamenti közgyűlési tagságára vonatkozó kérdésre Demeter Márta közölte, pártja csütörtökön közleményben tudatta álláspontját. E szerint az LMP Demeter Márta delegálásának visszavonása miatt a strasbourgi bírósághoz fordul jogorvoslatért és levélben tájékoztatja a NATO-közgyűlés elnökét és az Európai Parlament (EP) kapcsolattartó delegációját, hogy kifejezze tiltakozását.

2019-01-18T13:27:59+00:00 2019. 01. 18.|Bérek|