fbpx

Összeomlás szélén a szociális szektor

Összeomlás szélén a szociális szektor

Ha idén nem lesz jelentős béremelés, akkor tömeges elvándorlással kell számolni – mondta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján. Az LMP a szociális dolgozók bérének emelésére szólítja fel a kormányt, mert a szektor az összeomlás szélén áll.

Korábban a szociális dolgozókat tömörítő egyik szakszervezet már sztrájkot helyezett kilátásba arra az esetre, ha a kormány idén nyáron nem rendezi a szociális dolgozók bérét, a napokban pedig a közszolgálati dolgozókat tömörítő szakszervezet jelentett sztrájkkészültséget.

Ennek az az oka, hogy a kormány az elmúlt kilenc évben nem növelte jelentősen a szociális dolgozók bérét.

A három legnagyobb állami bértábla – egészségügy, oktatás, szociális – közül jelenleg a szociális szektorban van a legnagyobb elöregedési ráta, itt a legalacsonyabb a diplomások és a szakképzéssel rendelkezők fizetése, és itt van a legtöbb betöltetlen álláshely is. A három bértáblát végzettség szerint kell egységesíteni.

A kormány a jövő évi költségvetésben sem növeli a szociális területre erre szánt forrásokat, ezért az LMP módosító javaslatot nyújt be a szektorban dolgozók bérének növelése érdekében.

Az LMP-s politikus arra kérte a szféra dolgozóit, hogy keressék meg egyéni országgyűlési képviselőjüket, szóljanak a fideszes képviselőknek, hogy tarthatatlan állapotok vannak az intézményekben.

2019-06-14T15:00:23+00:00 2019. 06. 14.|Bérek|