fbpx

Azbesztveszély Újlipótvárosban

Azbesztveszély Újlipótvárosban

Attól tartanak a Kárpát utcaiak a XIII. kerületben, hogy mérgező azbesztpor szállhatott lakásaikba és a környező óvodák udvaraira egy székházépület bontásakor. Ami biztos: az épületet bontják, az illetékes hatóság pedig csöndben van. Az ingatlan új tulajdonosa a miniszterelnök jóbarátjának számító török oligarcha, Adnan Polat. Az LMP politikusai megoldást sürgetnek.

Gál József, az LMP fővárosi képviselője és Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese és az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke az épületnél tartott sajtótájékoztatóján kiemelték: nagyon úgy tűnik, hogy a bontás nem szakszerűen, az épület azbeszttartalmú elemeinek megfelelő mentesítése mellett megy végbe. Kerékgyártó István, az LMP területi szervezetének elnökségi tagja pedig elmondta: az LMP területi szerve az illetékes jegyzőhöz fordult, konkrét lépések foganatosítása érdekében.

Schmuck Erzsébet, Kerékgyártó István és a Gál József sajtótájékoztatója (Fotó: LMP)

Az LMP politikusai felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy csupán egy közérdekű bejelentést követően került sor az azbeszttartalom ellenőrzésére. Ennek következtében az épület márvány homlokzatburkolata alatt azbeszttartalmú síkpalát találtak, és egyéb azbeszttartalmú anyagokat is az egyik, még el nem bontott épületrészben. Mivel a környezetvédelmi hatóság még nem nyilatkozott, az LMP felszólítja a hatóságot, hogy érdemben foglalkozzon az üggyel.

Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, hogy a kilencvenes években már elindult egy több milliárdos országos azbesztmentesítési program. A végrehajtása azonban a Fidesz-kormány mostani, csaknem évtizedes kormányzása alatt megszakadt. Pedig a lakosság és az önkormányzatok mellett az LMP is évek óta rendszeresen felszólítja a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

Gál József pedig emlékeztetett arra is: az LMP online petíciót indított a Városliget azbesztmentesítése érdekében: az LMP arra kéri a budapesti lakosokat, hogy a petíció aláírásával jelezzék: sehol nem kérnek az életveszélyes azbesztből.

2018-10-05T14:20:30+00:00 2018. 10. 05.|13. kerület|