fbpx

Budapesten lehet fákat ültetni, csak akarni kell

Budapesten lehet fákat ültetni, csak akarni kell

Heltai László, az LMP budapesti elnöke szerdai sajtótájékoztatóján cáfolta Tarlós István azon szavait, miszerint a fővárosban helyhiány miatt nem lehet több fát ültetni. Az LMP szerint 3+1 módja van a fák szaporításának a fővárosban. A város burkolt felületeinek felszabadításával és a közművek áthelyezésével teret nyerhetünk növények telepítésére.

Az egészséges fákat meg kell óvni, mert tőlük függ a levegőnk és egészségünk. A fák száma többek között akkor nem fog csökkenni Budapesten, ha nem vágjuk ki őket. Ennek érdekében a lehető legszigorúbb favédelmi rendeletet kell megalkotni az önkormányzati választások után, ami megtiltja az egészséges fák kivágását.

A burkolt felületeket nyugodt szívvel lehet csökkenteni. A klímaváltozás korában meghaladott az a városépítési gyakorlat, hogy mindent le kell betonozni és bitumenezni. 20-30 fokos különbség is lehet kánikulában egy burkolt felület, vagy ezzel összehasonlítva egy gyep, vagy fás rész hőmérséklete között. Egész egyszerűen több olyan terület kell, ahol növénytakaró van.

Meg kell kezdeni a belváros autómentesítését, sétálóutcákat kell létrehozni, ami a parkolóhelyek és az autók csökkentésével jár. A parkolók helyére pedig lehet fákat és bokrokat ültetni.

Szintén fontos fasorok ültetése. Sokszor ez a közművek jelenléte miatt nem lehetséges jelenleg. Hosszútávú tervként közműalagutakat kell kialakítani, ami lehetővé teszi, hogy az utcák teljes terjedelmében zöldnövényzetet ültessünk.

2019-09-04T13:35:57+00:00 2019. 09. 04.|Budapest|