fbpx

Egyszülős családi pótlék: 45%-os emelés

Egyszülős családi pótlék: 45%-os emelés

Egyre több az egyszülős család: ma már minden 5. családban neveli egyedülálló anya vagy apa gyermekét. A kisgyermekes egyszülős családok száma már 350 ezer, több mint félmillió gyerekről beszélünk. 62 százalékuk él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben. Éppen ezért kiemelten támogatjuk az egyszülős családokat: az ő családi pótlékukat 45%-kal, 20 ezer forintra emeljük. 

A családi pótlék alig tesz különbséget az egyszülős és a kétszülős családok között, holott az egyszülős családokban egy keresetből kell eltartani a gyereket. Csupán 1500 forinttal magasabb családi pótlék jár nekik, ráadásul jövőre 10 éve ugyanakkora összegben. A korábbi kedvezményeket eltörölték, már nem jogosultak kedvezményes iskolai étkezésre és ingyen tankönyvre sem.

Még 2017-ben egy 10 pontos törvényjavaslatot nyújtottunk be az egyszülős családok megsegítése és a családtámogatási rendszer kibővítése érdekében. “Nem vagy egyedül” programunk keretében differenciáltan emelnénk meg a családi pótlékot. Az alapösszeget 30 százalékkal, az egyedülálló szülőknek utalt támogatást 45 százalékkal növelnénk meg. Ez az egyszülős családoknál 20 000 forintot jelentene a mostani 13 700 forint helyett.

  • A nagycsaládosoknak járó kedvezményeket kiterjesztenénk az egyszülős családokra is. Az egyedülálló szülők gyermekei is megkapnák a kedvezményes iskolai étkezés és felsőbb évfolyamokban az ingyenes tankönyvellátás lehetőségét. A munkaidőhöz igazítanánk a bölcsődei nyitvatartást.
  • Túlórapótlékot kapnának a kibővített nyitvatartás miatt túlórát vállaló kisgyermekgondozók. Így sok szülőnek először nyílna rá lehetősége, hogy kisgyermeke nevelése mellett rugalmasan, saját igényei és lehetőségei szerint dolgozzon.
  • Ténylegesen választhatóvá tennénk rugalmas és atipikus munkavégzési formákat. Nagyon sok munka van, amelyet rugalmasan is lehet teljes állásban végezni – ne csak a részmunkaidő legyen választható! A munkavállaló kérésére a munkáltatónak kötelező lenne biztosítani a munkahelyen töltött négy órával kombinált, akár teljes fizetéssel járó, rugalmas munkát.
  • Támogatott bébiszitter-szolgáltatást biztosítanánk. Sok szülőnek a társasági életét, otthonon kívüli életének fontos eseményeiben való részvételét, vagy munkahelyi előmenetelét gátolja, ha nem engedheti meg magának a bébiszittert. Éppen ezért támogatást nyújtanánk a bébiszitter fedezésére, és beemelnénk a napközbeni gyermekfelügyeleti szolgáltatást a béren kívüli juttatások körébe.
  • Megkönnyítenénk a munkába állást. Tanácsadással, életviteli segítséggel, képzéssel és a folyamat során nyújtott ingyenes gyermekfelügyelettel támogatnánk az egyedülálló szülők (újbóli) munkába állását.
  • Munkáltatói kedvezményekkel ösztönöznénk az egyedülálló szülők foglalkoztatását. A háromgyermekes szülők után kínált 5 évnyi munkáltatói járulékkedvezményt kiterjesztenénk az egyszülős családokra is.
  • Előnyben részesítenénk az egyszülős családokat a szociális bérlakások igénylésénél. Csak jogalkotói akarat kell hozzá, hogy azok a családok, akik potenciálisan a legkiszolgáltatottabbak a lista elejére kerüljenek a szociális bérlakások igénylésekor.
  • Minden megyében létrehoznánk egyszülős központokat. Ezeken a központokon az egyedülálló szülők tájékoztatást és információt kapnának, jogsegélyt és jogi tanácsadást igényelhetnének, valamint a központon keresztül kölcsönösen segíthetnék és támogathatnák egymást. Ezekkel az államilag támogatott közösségi központokkal csökkenne az egyedülálló szülők elszigeteltsége és rengeteg kihíváson már így sokkal könnyebb lenne túljutni.
  • Rendeznénk és megoldanánk a tartásdíj-problémákat. Az állam megelőlegezné az elmaradó tartásdíjakat kéthavi kiesés után, ha a gyerek ellátása másképp nem megoldott. A mindenkori átlagkereset 20%-ára emelkedne az államilag megelőlegezett tartásdíj felső határa, ami 60 000 forintot jelent a jelenlegi, fájdalmasan alacsony 14 250 forinthoz képest. A tartásdíjak valós jövedelem szerinti megállapításához a bíróságok által a NAV-nál kért vagyonvizsgálati lehetőség lenne elérhető.

Akkor születik majd több gyerek, ha a nők – és a férfiak is – azt érezhetik, akkor sem maradnak egyedül, ha olyan élethelyzetbe kerülnek, amiben egyedül kell megoldaniuk gyermekük, gyermekeik felnevelését. Jelenleg a kormány elengedi azok kezét, akik ilyen helyzetbe kényszerülnek. Mi ezen változtatni fogunk!

2018-03-30T18:10:19+00:00 2018. 03. 21.|Család|