“Nem vagy egyedül!” – 10 pontos intézkedés az egyszülős családokért

Minden család és minden gyermek egyenlő

Az LMP számára minden család és minden gyermek egyformán fontos, nincsenek első- és másodrendű családok. Felelős családpolitikának egy célja lehet: támogatást nyújtani a magyar családok döntéseihez. A családpolitika feladata nem az, hogy megmondja, hány gyerek szülessen, hanem az, hogy biztosítsa a feltételeket ahhoz, hogy a gyermekvállalás ne legyen biztos út a szegénységbe. A jelenlegi kormány családpolitikája miatt a gyerekvállalás súlyos szegénységi kockázattal jár, ennek ellenére csak a jómódú, sokgyerekes, kétszülős családok számíthatnak a hatalom kiemelt támogatására.

Egyre több azonban az egyszülős család: ma már minden 5. családban neveli egyedülálló anya vagy apa gyermekét. A kisgyermekes egyszülős családok száma már 350 ezer, több mint félmillió gyerekről beszélünk. 62 százalékuk él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben. Akkor születik majd több gyerek, ha a nők – és a férfiak is – azt érezhetik, akkor sem maradnak egyedül, ha olyan élethelyzetbe kerülnek, amiben egyedül kell megoldaniuk gyermekük, gyermekeik felnevelését.

Jelenleg a kormány elengedi azok kezét, akik ilyen helyzetbe kényszerülnek. A családi pótlék ma alig tesz különbséget az egyszülős és a kétszülős családok között, holott az egyszülős családokban egy keresetből kell eltartani a gyereket. Csupán 1500 forinttal magasabb családi pótlék jár nekik, ráadásul jövőre 10 éve ugyanakkora összegben. A korábbi kedvezményeket eltörölték, már nem jogosultak kedvezményes iskolai étkezésre és ingyen tankönyvre sem.

2017-ben 10 pontos törvényjavaslatot nyújtottunk be az egyszülős családok megsegítése és a családtámogatási rendszer kibővítése érdekében.

  1. Differenciáltan emelnénk meg a családi pótlékot. Az alapösszeget 30 százalékkal, az egyedülálló szülőknek utalt támogatást 45 százalékkal növelnénk meg. Ez egyszülős családoknál 20 000 forintot jelentene a mostani 13 700 forint helyett.

  2. A nagycsaládosoknak járó kedvezményeket kiterjesztenénk az egyszülős családokra is. Az egyedülálló szülők gyermekei is megkapnák a kedvezményes iskolai étkezés és felsőbb évfolyamokban az ingyenes tankönyvellátás lehetőségét.

  3. A munkaidőhöz igazítanánk a bölcsődei nyitvatartást. Túlórapótlékot kapnának a kibővített nyitvatartás miatt túlórát vállaló kisgyermekgondozók. Így sok szülőnek először nyílna rá lehetősége, hogy kisgyermeke nevelése mellett rugalmasan, saját igényei és lehetőségei szerint dolgozzon.

  4. Ténylegesen választhatóvá tennénk rugalmas és atipikus munkavégzési formákat. Nagyon sok munka van, amelyet rugalmasan is lehet teljes állásban végezni – ne csak a részmunkaidő legyen választható! A munkavállaló kérésére a munkáltatónak kötelező lenne biztosítani a munkahelyen töltött négy órával kombinált, akár teljes fizetéssel járó, rugalmas munkát.

  5. Támogatott bébiszitter-szolgáltatást biztosítanánk. Sok szülőnek a társasági életét, otthonon kívüli életének fontos eseményeiben való részvételét, vagy munkahelyi előmenetelét gátolja, ha nem engedheti meg magának a bébiszittert. Éppen ezért támogatást nyújtanánk a bébiszitter fedezésére, és beemelnénk a napközbeni gyermekfelügyeleti szolgáltatást a béren kívüli juttatások körébe.

  6. Megkönnyítenénk a munkába állást. Tanácsadással, életviteli segítséggel, képzéssel és a folyamat során nyújtott ingyenes gyermekfelügyelettel támogatnánk az egyedülálló szülők (újbóli) munkába állását.

  7. Munkáltatói kedvezményekkel ösztönöznénk az egyedülálló szülők foglalkoztatását. A háromgyermekes szülők után kínált 5 évnyi munkáltatói járulékkedvezményt kiterjesztenénk az egyszülős családokra is.

  8. Előnyben részesítenénk az egyszülős családokat a szociális bérlakások igénylésénél. Csak jogalkotói akarat kell hozzá, hogy azok a családok, akik potenciálisan a legkiszolgáltatottabbak a lista elejére kerüljenek a szociális bérlakások igénylésekor.

  9. Minden megyében létrehoznánk egyszülős központokat. Ezeken a központokon az egyedülálló szülők tájékoztatást és információt kapnának, jogsegélyt és jogi tanácsadást igényelhetnének, valamint a központon keresztül kölcsönösen segíthetnék és támogathatnák egymást. Ezekkel az államilag támogatott közösségi központokkal csökkenne az egyedülálló szülők elszigeteltsége és rengeteg kihíváson már így sokkal könnyebb lenne túljutni.

  10. Rendeznénk és megoldanánk a tartásdíj-problémákat. Az állam megelőlegezné az elmaradó tartásdíjakat kéthavi kiesés után, ha a gyerek ellátása másképp nem megoldott. A mindenkori átlagkereset 20%-ára emelkedne az államilag megelőlegezett tartásdíj felső határa, ami 60 000 forintot jelent a jelenlegi, fájdalmasan alacsony 14 250 forinthoz képest. A tartásdíjak valós jövedelem szerinti megállapításához a bíróságok által a NAV-nál kért vagyonvizsgálati lehetőség lenne elérhető.

2018-03-21T11:36:03+00:00 2018. 03. 05.|Család|

Kövessen minket a Facebook-on!


This will close in 20 seconds