Az LMP társadalmi egyeztetést kezdett a devizahiteleseket segítő tervezetről

Az LMP társadalmi egyeztetésre bocsátotta az egykori devizahiteleseket segítő törvénytervezetét, amelynek értelmében minden kölcsönt újra kell számolni 180 forintos svájci frank árfolyamon – mondta Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Nem hagyhatók magukra a hitelkárosultak. Javaslatunk lehetővé tenné, hogy ne kelljen egyénileg bírósághoz fordulniuk amiatt, hogy a nem kaptak megfelelő tájékoztatást az árfolyamkockázatról.

Az eddig beérkező észrevételek alapján azonban az előterjesztés lehetőséget adna a per indítására azoknak, akik erre igényt tartanak.

A Fidesz-KDNP-nek el kell döntenie, hogy az emberek mellé áll, vagy az úgynevezett EBRD-paktum melle. Eszerint a kormány nem hoz olyan döntés, amely veszélybe sodorja a bankrendszer profitabilitását.

Az eddig elfogadott törvények nem a társadalmi igazságosság jegyében születtek, és nem nyújtottak érdemi segítséget a bankok által átvert adósoknak. A kialakult helyzetért a pénzintézetek a felelősek, mert nem tettek eleget a tisztességes tájékoztatás követelményének.