fbpx

A kaposvári szülészet állapota kétségbeejtő, ezért költségvetési módosítót nyújtottunk be

A kaposvári szülészet állapota kétségbeejtő, ezért költségvetési módosítót nyújtottunk be

Az elmúlt 8 évben megduplázódott a kórházi fertőzésekben elhunytak száma. A higiéniás szabályok betartása a mai napig nem megoldott, a kórházakban, rendelőkben szerzett fertőzések száma évről évre nő. A kormány pedig semmit nem tesz, hiába ígérget erről Kásler Miklós emberi erőforrások inisztere. Ungár Péter Kaposváron tartott sajtótájékoztatót Felder Frigyessel, az LMP kaposvári önkormányzati képviselőjével.

A helyzet tarthatatlan: olyan egészségügyi rendszert kell létrehozni, amelyben emberek nem betegednek vagy halnak meg, pusztán azért, mert az állam által fenntartott egészségügyi intézményben próbálnak gyógyulni.

Valóban ingyenes állami egészségügyet kell teremteni: 300 milliárdos azonnali forrásbevonással enyhítenénk az egészségügy legfájóbb problémáit, kiemelten kezelve az ápolók és orvosok bérrendezést, illetve a kórházfelújítások ügyét. A költségvetés vitájában mi ezt az álláspontot képviseltük.

Egészen szomorú, hogy a Kaposvári Megyei Kórházban ebből a szempontból a legrosszabb állapotban lévő részleg a szülészet. Folyamatosan fertőzéseket kapnak az anyák és a babák is. Rengeteg hihetetlen történetet mesélnek a szenvedő alanyok az ott uralkodó állapotokról, és ezeket az LMP új kezdeményézésnek csatornáján, a helyi ügyek rendszerén keresztül el is mondják nekünk.

A Kaposváron szülő nők áldatlan állapotoknak vannak kitéve. Szakemberek szerint már a falakba van ivódva a rengeteg baktérium, ami veszélyezteti az újszülötteket és a kismamákat. Ennek tudatában a költségvetés tárgyalásakor benyújtottunk egy olyan módosító indítványt, ami 5 milliárd forintot csoportosít át a kaposvári kórház szülészetének a felújítására.
Ha a kormány komolyan gondolja a demográfiai fordulatot, akkor elsősorban az ilyen helyzetek megoldásánál kellene kezelnie. Bízunk abban, hogy lesz bennük annyi belátás, hogy elfogadják az LMP módosító javaslatát.

És ha már demográfiai fordulatról, és sikeres, hatékony családpolitikáról beszélünk, akkor arról szót kell ejteni a szintén általunk benyújtott és Kaposvárt érintő költségvetési módosítóról, mely szerint 160 millió forintért egy kiváló gyermekmegőrző épüljön a városban. Sok kisgyermekes családnak ugyanis probléma, hogy nincs egy olyan hely, ahol biztonságosan otthagyhatnák a gyermekeiket pár órára. A piacon nincs ilyen szolgáltatás a felelősségi rendszer miatt, de az önkormányzat indíthat ilyen szolgáltatást, megfelelő épületben, biztosítva a működési költséget is.

 

LMP

2018-07-06T10:28:19+00:00 2018. 07. 06.|Egészségügy|