fbpx

Tisztánlátást sertéspestis ügyben!

Tisztánlátást sertéspestis ügyben!

Évek óta megy a titkolózás, félretájékoztatás a hazánkban tomboló sertéspestis járvány ügyében. Jogunk van tudni egy ilyen népegészségügyi kockázat felmerülésekor, hogy milyen cselekvési tervekkel készül a kormány, ezért négy írásbeli kérdéssel fordulunk Nagy István agrárminiszterhez.

1. Valóban véget vet a kormány a nagy hagyományokkal bíró háztáji sertéstartásnak?

A kiszivárgott előkészítő anyagok arra mutatnak rá, hogy az agrárközigazgatásban vannak olyan tervek, amelyek háztáji sertéstartás visszaszorítását célozzák. Mindeközben rendkívül jelentős támogatást kapnak a nagyüzemi állattartók a kormánytól. A kormány az oligarchák és nagyvállalkozók kezében lévő környezetszennyező nagyipari állattartás érdekében megszünteti a sok tízezer ember számára keresetkiegészítést jelentő házi sertéstartást

2. Mi a vadásztársaságok felelőssége az ügyben?

Hogyan lehetséges az, hogy a kór elterjedhetett, miközben a vadásztársaságok felelőssége lett volna kiirtani a fertőzött állományt? A fertőzött területeken lévő vadásztársaságok felelősségét vizsgálja -e az Agárminisztérium? Hogyan terjedhetett át az ASP a Dunán, van-e felelőssége a disznóskert üzemeltetőjének a járvány terjesztésében? Milyen intézkedésekre kötelezettek a járványügyi intézkedés alá nem vont településeken a vadásztársaságok? Miként valósítható meg a vaddisznóállomány jelentős gyérítésére a háztáji sertéstarók védelmében?

3. Milyen eszközökkel kívánja megállítania a sertéspestis terjedését a kormány?

Milyen cselekvési tervvel készül a kormányzat, annak érdekében, hogy feltartóztassa a világszerte megjelent vírust. Milyen megoldások képzelhetőek el, hogy kordában lehessen tartani a vírust, és meg lehessen őrizni a sertésállományt?

4. Indít-e tájékoztató kampányt az ügyben a minisztérium?

Rengeteg ember számára nem világos, hogy pontosan milyen következményei is vannak a sertéspestisnek a fertőzött területeken. Mi a teendő az esetben, ha feltehetően fertőzött állattal történik bárminemű érintkezés. Az ügy közérdekű tájékoztató kampányért kiált.

2019-10-02T10:56:09+00:00 2019. 10. 02.|Egészségügy|