fbpx

Vastagbélrák-szűrés: több év késlekedés, problémás kivitelezés

Vastagbélrák-szűrés: több év késlekedés, problémás kivitelezés

Döbbenetes adat: Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában. Évente nagyjából 5 ezer ember hal bele a betegségbe.

A vastagbélrák átlagosan 10-12 év alatt alakul ki, és ez azt jelenti, hogy ha idejében eltávolítják, akkor a beteg teljesen meggyógyulhat, ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a szűrésre. A kormány már évekkel ezelőtt 6,5 milliárd forintnyi EU-s támogatást kapott az országos vastagbélrák-szűrő program beindítására, a szűrőprogramnak már több év késlekedés után tavaly ősszel volt az utolsó előtti határideje, de akkor sem indult be. Most úgy tűnik most szeptemberben tényleg elindulhat a program, és így a magyar adófizetőknek nem kell visszafizetnie 6,5 milliárd forintnyi EU-s támogatást.

A projektnek köszönhetően egyébként tavaly óta – becslések szerint – ötszáz honfitársunk életben maradhatott volna. Ha elkezdték volna a célcsoportok szűrését. A magas halálozási ráta miatt tehát nagyon fontos, hogy ez a program működőképes legyen. Kétségünket fejezzük ki azonban eziránt, hiszen az eredményes programhoz elég orvos, ápoló, asszisztens és eszköz, működő kórház kell.

Kanász-Nagy Máté sajtótájékoztatója (Fotó: LMP)

Azt látjuk, hogy állami kórházak, egészségügyi intézmények már így is túltherheltek, azt látjuk például, hogy Ajkán valamennyi ápoló felmondott, a Honvédkórházban pedig gyakorlatilag az összeomlás szélén áll a sürgősségi ellátás. A programról a szakmai körökben is vita folyik: a szükséges új műszereknek csak a felét sikerült finanszírozni, így nemcsak a személyi-, hanem a technikai feltételek sem biztosítottak.

Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy válaszoljon azokra a szakmai felvetésekre, hogy a 6,5 milliárd forintnyi EU-s támogatást, hogyan allokálják az eszközbeszerzésre, esetleges béremelésre, új orvosok és szakápolók felvetelére. Adjanak választ arra, hogy hogyan csökkentik a döbbenetes hosszú várakozási időket, évente hány pácienssel tudnak számolni ebből a támogatásból. Számoljanak be továbbá arról, hogy az EU-s támogatásból eddig mennyi pénzt költöttek el és mire.

2018-09-12T11:56:02+00:00 2018. 09. 12.|Egészségügy|