fbpx

Az LMP a vajdasági magyarok érdekvédelmére szólít fel Szerbia EU-csatlakozása kapcsán

Az LMP a vajdasági magyarok érdekvédelmére szólít fel Szerbia EU-csatlakozása kapcsán

Az LMP arra szólítja fel Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminisztert, hogy a kormány állapítsa meg azokat a vajdasági magyarokkal kapcsolatos minimumkövetelményeket, amelyek teljesítése esetén támogatja Szerbia európai uniós csatlakozását – mondta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.

A képviselő szerint a nyugat balkáni euroatlanti integráció régóta közösen osztott konszenzusa volt a magyar külpolitikának, azonban míg Martonyi János külügyminisztersége idején Magyarország irányítója volt ennek a folyamatnak, amióta Szijjártó Péter a tárcavezető, a “kispadon ülünk”.
Ungár Péter egyetértett Szijjártó Péterrel abban, hogy a migrációs útvonalak miatt is fontos a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációja, de szerinte nem ez az elsődleges szempont, hanem a vajdasági magyarok érdekképviselete.

Unbár Péter sajtótájékoztatója 2018. szeptember 3-án (Fotó: LMP)

Az LPM képviselője azért arra szólította fel a külügyminisztert, hogy a Vajdaságban élő 250 ezer magyar érdekében a kormány állapítson meg olyan minimumkövetelmény-rendszert, amelynek teljesítése esetén Magyarország hajlandó Szerbiát beengedni az Európai Unióba.
Hangsúlyozta: Románia EU-csatlakozása idején, mind az akkori szocialista kormány, mind az ellenzékben lévő Fidesz “biankó csekket” adott Romániának és semmilyen feltételt nem szabtak az ottani magyarsággal kapcsolatban. Ennek azóta isszuk a levét, hiszen nem áll sehogy a székely autonómia kérdése – tette hozzá.

Ungár Péter közölte azt is: levelet ír Johannes Hahn EU-s bővítési biztosnak, amelyben arra vár választ, hogy az Európai Bizottság mit kíván tenni a kisebbségi alapjogok szerbiai érvényesüléséért.

 

MTI / LMP sajtó

2018-09-03T12:38:41+00:00 2018. 09. 03.|Európai Unió|