fbpx

A klímavédelem az új Európai Bizottság elsődleges feladata!

A klímavédelem az új Európai Bizottság elsődleges feladata!

Azt várjuk az új Európai Bizottság elnökétől és leendő tagjaitól, hogy minden szakterületen kiemelt figyelmet fordítsanak a klímapolitikai szempontokra – mondta Kendernay János, az LMP társelnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gratulálunk az Európai Bizottság új elnökének, Ursula von der Leyennek, még akkor is, ha demokráciafelfogásunkkal nem egyeztethető össze, hogy nem az uniós polgárok hatalmazták fel a feladatra. Fontos lépés, hogy először nő vezeti a testületet.

A klímapolitikai célok érvényesítése mellett azt is elvárjuk az új Európai Bizottságtól, hogy csökkentse a centrum és a félperiféria közötti különbségeket. A nagy multinacionális cégek jelenleg visszaélnek az erőfölényükkel a félperiféria országai, így például Magyarország kárára, miközben a centrum folyamatosan elszívja a legértékesebb munkaerőt erről a területről.

Szintén fontos, hogy az Európai Unió új vezetése fordítson a korábbiaknál nagyobb figyelmet a kisebbségek jogainak védelmére.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője hozzátette, az új Európai Bizottság tagjainak – elődeikkel ellentétben – semmilyen módon sem szabad kötődniük a különböző multinacionális vállalatok, trösztök lobbitevékenységéhez.

Az LMP emellett reménykedik abban is, hogy az európai biztonságpolitika a jövőben sem Oroszországnak, sem más nagyhatalomnak nem engedi meg az energetikai és külpolitikai egység felbontását.

2019-07-18T12:31:56+00:00 2019. 07. 18.|Európai Unió|