Orbán Viktor a kétsebességes Európa legnagyobb élharcosa, leszakítja Magyarországot

Kendernay János, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magyar külpolitika elszigetelődött, a kormány teátrális, de nem átlátható Európa-politikát folytat, amellyel a multinacionális vállalatokat és nem az embereket képviseli.

Orbán Viktor a kétsebességes Európa legnagyobb élharcosa. Azzal, hogy évek óta nem megoldani, hanem kizárólag gerjeszteni akarja a konfliktusokat az Európai Unióval, maga erősítette fel azokat a hangokat az Unió magországaiban, akik kétsebességes Európáról beszélnek. Ennél nagyobb veszély nincs Magyarországra nézve. Ha egyszer kimondva az EU perifériájára szorulunk, akkor onnan nincs visszaút.

Orbán Viktor nem érti, hogy a globalizálódó világ, az új technológiák milyen új típusú versenyre kényszerítik a világ országait, igazából összeszerelő-üzemet csinált az országból. Semmi mást nem csináltak, mint hogy kiszolgálják a multinacionális vállalatok profitorientált gazdasági érdeket.

A kabinet számos tagállammal ellentétben nem készül a Brexit miatt várható gazdasági katasztrófa megelőzésére sem, de alkotmányos kötelezettségét is elmulasztja azzal, hogy nem gondoskodik a Nagy-Britanniában élő magyarokról. Miközben azt látjuk, hogy külföldi kormányok egészen világos és egyértelmű akcióterveket alkotnak a nagyon is közelgő Brexitre, addig a magyar kormány nem tesz semmit. Hiába kérdezte Ungár Péter LMP-s képviselő többször is a kormányt, soha sem adtak egyértelmű választ. Hiába nyújtottuk be a Brexit határozati javaslatunkat, a kormány egyszerűen nem hajlandó akcióterveket készíteni. Felelős kormánynak foglalkoznia kell az elhibázott gazdaságpolitikája miatt Angliába kivándorolt több százezer magyar munkavállalóval. Az nem külpolitika, hogy a kormányfő kiposztolja, hogy Szomorú Vasárnap. Ennél több kell.

Nézzük meg az Aacheni szerződést, amivel a németek és a franciák egy új sebességre kapcsolnak Európában. Orbán Viktor büszke arra, hogy milyen erős együttműködés van Magyarország és például Lengyelország vagy éppen Olaszország között. Ehhez képest azt látjuk, hogy az olaszok és a lengyelek már speciális szövetségre lépnek, amiből látványosan kihagyják Magyarországot. A kormány büszke arra, hogy a visegrádi együttműködés milyen nagyon erős az Európai Unión belül. Ehhez képest azt látjuk, hogy pl. a Slavkovi háromszög keretében a csehek és a szlovákok már inkább Ausztria felé mozognak.

Kendernay János, aki indulna az EP-képviselőségért, abban igazat adott a kormányfőnek, hogy új világrend van kialakulóban. Ugyanakkor hiába reménykedik Orbán Viktor, nem a fejlett nyugat végnapjait éljük. Nem az olcsó és hatékony munkaerő a jövő sikerének záloga, hanem a tudásé. A tudás pedig nem a keleti féldiktatúrákban van, ahova Orbán Viktor néz: a tudás nyugaton van.

Elég volt a multik érdekeit feltétel nélkül kiszolgáló politikusok uralmából! Mi a multik helyett az emberek oldalán állunk! Ehhez új európai parlamenti képviselőkre, új Európai Parlamentre, új Európai Bizottságra van szükség.