fbpx

Sargentini-jelentés: Orbán Viktor alkalmatlanná vált ez európai fellépésre a migráció ügyében

Sargentini-jelentés: Orbán Viktor alkalmatlanná vált ez európai fellépésre a migráció ügyében

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Sargentini-jelentés elfogadását követően alkalmatlanná vált arra, hogy európai szinten fellépjen a migráció kezelésében.

Keresztes L. Lóránt, az ellenzéki párt társelnöke szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a magyar kormányfő veszélyes utat választott azzal, hogy tagadja a Sargentini-jelentésben szereplő bírálatokat, és azt próbálja elhitetni, hogy csak a migrációval kapcsolatban elfoglalt álláspontja miatt támadják.

Ennek ráadásul tökéletesen ellentmond, hogy a Fidesz európai pártcsaládja, a néppárt is jelentős többséggel megszavazta a jelentést – mondta. Az LMP politikusa emlékeztetett arra: néhány napja országgyűlési határozati javaslatban foglalták össze, milyen lépéseket várnak a kormánytól a migrációval összefüggésben.

Ezek közül a legfontosabbak, hogy a bevándorláspolitikának továbbra is nemzeti hatáskörben kell maradnia, Európa külső határait meg kell védeni, az illegális bevándorlást pedig meg kell állítani – sorolta Keresztes L. Lóránt. Hozzátette, a migráció okait feltáró vitát is kezdeményeznek, mivel úgy gondolják, kizárólag tüneti kezelések történtek ebben az ügyben.

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kijelentette, a magyar miniszterelnököt a migráció ügyében, illetve más területeken sem érdekli a magyar emberek biztonsága. Ezt mutatja például, hogy a magyar kabinet “feltétlenül kiszolgálja” a multinacionális nagyvállalatok érdekeit – mondta.
Keresztes L. Lóránt kérdésekre válaszolva megismételte, fontos politikai üzenetnek tartják a Sargentini-jelentést, az abban foglalt kritikákat ugyanakkor azért nem szavazták meg az Európai Parlamentben, mert Magyarország szavazati jogának elvesztésével, vagyis a magyar emberek megbüntetésével is járhat.
Az ellenzéki politikus további kérdésekre megalapozatlannak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint bármilyen irányból felmerült volna az LMP kikerülése az európai zöldek pártcsaládjából. Az LMP továbbra is ökopolitikai párt, amelyben nem történt jobb- vagy baloldali fordulat – tette hozzá.

Megválaszolatlan kérdések

A magyar miniszterelnököt nem érdekli, érvényesíthetőek lesznek-e a magyar emberek érdekei a jövőnket meghatározó európai döntésekben
Nem tesz le konkrét javaslatokat az Unió asztalára sem a migráció ügyében, sem az Unió sorsát alapvetően befolyásoló más kérdésekben, sem a mindannyiunk jövőjét alapvetően érintő gazdasági kihívások kapcsán. Ellenben az Európai Néppárt belső küzdelmeibe és az uniós intézmények körül zajló pozícióharcba nyakig belekeveredett.

A miniszterelnök képtelen válaszolni arra, hogy

  • Ez miért is jó a magyar embereknek?
  • Miért rángatja bele őket a Néppárton belüli játékokba?

A migráció kapcsán a kormánytól eddig egyetlen érdemi, távlatos megoldást kínáló, a magyar emberek biztonsági szempontjait figyelembe vevő konkrét javaslat sem hangzott el. Az uniós eseményeken, ahol a magyarokat kellene a miniszterelnök képviselje, nem vesz részt, csak utólag és kívülről zsűrizik mások erőfeszítéseit, miközben a magyar hangja nem jut el a döntéseket megfogalmazó európai fórumokhoz.
Csakhogy az elmúlt évben azon a politikai színpadon, ahol eddig játszani próbált, új szereplők jelentek meg! És mára Orbán Viktor vált eszközzé mások játékában. Most a magyar miniszterelnököt használják fel mások a saját uniós és belpolitikai játékaikhoz. Miközben a kormány még mindig abban reménykedik, hogy hasznot húzhat a Néppárton belüli és kívüli helyezkedésekből. És ez a kormány beszél szuverenitásról?

A magyar miniszterelnök 8 éve asszisztál annak a Néppárti-Szocialista nagykoalíciónak, mely mind a 2008-as gazdasági, mind a 2015-ös migrációs válságot képtelen volt időben és eredményesen kezelni. A magyar kormány európai szinten sem tesz mást, mint a multinacionális nagyvállalatok érdekeit szolgálják, amelyek elsődleges okozói ezeknek a válságoknak. Az egyik zászlóvivője a multik feltétlen kiszolgálóinak, ezért tartják tudatosan alacsonyan a béreket, kiszolgáltatva a magyar munkaerőt. „Magyarország soha nem fog olyan javaslatokat támogatni Brüsszelben, amely rontaná a német, és ezen belül a bajor autóipar helyzetét” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Münchenben. Ez újabb bizonyíték, hogy a kis és közepes vállalkozások támogatása helyett a kormány megint csak azt lesi, hogyan szolgálhatja ki a multinacionális nagyvállalatokat, ellentétesen a magyar emberek érdekével.

Új politikára van szüksége végre Magyarországnak, új Európai Parlamentre, új Bizottságra, és új képviselőkre, hogy végre a magyar emberek szempontjait érvényesíteni lehessen, hogy a közép-európai érdekeket legalább olyan súllyal jeleníteni meg, mint az alapító tagállamokét! A tőke Európája helyett az emberek Európáját kell megvalósítsuk.

Európai tanács ülésével kapcsolatban felmerült nyilatkozatok és vitákkal összefüggésben

Schengen a közép-európai emberek számára az EU négy szabadsága közül történelmi okok miatt a legfontosabb. Hosszú évtizedek elzártsága után ez ad lehetőséget arra, hogy a magyar emberek szabadon utazzanak és munkát vállaljanak az Unió államaiban. A magyar Schengen-tagságot a kötelezettségek alóli kibújással, a közös cselekvéstől való távolmaradással veszélyeztetni bűn, a tagság elvételével fenyegetni politikai hiba. Az Unió külső határainak védelmében súlyos felelőtlenség lenne szembeállítani a tagállamok saját, szuverén döntéseit és az uniós szintű koordinációt és segítséget. A jelenleginél sikeresebb és hatékonyabb határvédelemben egyszerre van szükség a tagállamok saját döntései alapuló, nemzeti hatáskörben meghozott intézkedésekre és az azokat segítő, a határvédelmet és az illegális migráció elleni fellépést uniós szinten segítő, a tagállami erőfeszítéseket közös forrásokból támogató uniós szervezetek, intézmények anyagi, szervezeti, személyi megerősítésére. A határok védelmében a nemzeti kormányoknak van és kell legyen alapvető szerepe.

Uniós határvédelmi ügynökség megerősítését nem kell ideológiai köntösbe bújtatni, mert nem az, ez egy eszköz a biztonság megerősítésére.
Ezt nem használja most másra a miniszterelnök, mint a Néppárton belüli játékaihoz. Ne legyen kétségünk, ha olyan ajánlatot kap majd a miniszterelnök ami a játékaihoz éppen kapóra jön, azonnal ő lesz a legnagyobb támogatója a Frontexnek. Ha már szuverenitás, pont az veszélyezteti, hogy megvonja a túlórapénzt a határon szolgáló rendőröktől, lehetetlenné téve a szolgálat megszervezését.

Ma a legfontosabb kérdés, hogy az EU az uniós polgárok számára a legkedvezőbb feltételeket megteremteni tudó és az érdekeit a világban hatékonyabban képviselő közösség legyen. Ehhez számos politikai-intézményi-működési-tartalmi kérdésben kell változást elérni az elkövetkező években – ez ma már mindenki számára világos. Arra nézvést, hogy hogyan jutunk el egy hatékonyabb, az emberek problémáira érzékenyebb és az európai közösségek érdekeit a jelenleginél markánsabban képviselő Unióhoz, különböző nézetek léteznek. Túlságosan is korai volna már most ezek közül egyet kikiáltani egyedüli megoldásnak, és az ehhez való viszonyulástól függővé tenni bármilyen közös forrásból való részesülést. A koncepcionális vitáktól azonban teljesen független, hogy már ma megoldást kell találni arra, amit az elmúlt évtizedben az EU intézményeit irányító és politikáját meghatározó politikai körök elmulasztottak. A közös források felhasználását szigorúan ellenőrizni kell és a közös pénzek szabálytalan felhasználását, politikusközeli magánzsebekbe terelését keményen meg kell torolni. Ehhez rendelkezésre kell állnia a megfelelő hatáskörökkel és személyi-anyagi háttérrel ellátott uniós ellenőrző szerveknek. Ne politikai nézetektől tegyük függővé, hogy mit lehet az egyik tagállami szereplőnek, és mit nem a másiknak. Attól függetlenül a legszigorúbban le kell sújtani a közpénzek tolvajaira, hogy egyébként milyen nézetek vallanak az EU jövőjéről – mert az uniós pénzek ellopása nem politikai nézőpont kérdése, hanem a legnyilvánvalóbb bűncselekmény. Mi olyan Európai Parlamentet akarunk, amelyiknek nem csak az EP-választások előtti kampányban fontos a közös pénzek szabályos és átlátható felhasználása, hanem képes tenni is azért, hogy visszaszerezze az európai emberek jogát, hogy ellenőrizni tudják saját befizetett adóik felhasználását.

 

MTI / LMP sajtó

2018-09-22T15:57:00+00:00 2018. 09. 22.|Európai Unió|