fbpx

1XSE használatos műanyag-kampány: Az LMP a fővárosban is stratégiai koncepciót kezdeményez

Az LMP olyan törvényjavaslatot nyújtott be az országgyűlésnek, ami 2020. január 1-től száműzné Magyarországról a műanyag bevásárló-reklám táska előállítását és forgalmazását és elindítottuk az Egyszer se használatos műanyag kampányt.

Fontos megemlíteni, hogy a műanyag zacskók lebomlási ideje 400 év és egy ember egy évben átlagosan 514 db-ot használ belőle. Az egyszer használatos műanyag termékek óriási veszélyt jelentenek a Föld, az élővilág és így az emberiség jövőjére is. Intő tény, hogy 10 millió műanyaghulladék kerül az óceánokba – ez annyi, mintha percenként egy teli kukát borítanának az óceánokba. Ha így folytatjuk, akkor 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint hal.

Ahogy globális és országos szinten, úgy Budapesten is sürgősen cselekedni kell. A jövőnk szempontjából elsődleges, hogy felszámoljuk azokat a felesleges környezetszennyező műanyag termékeket, melyek 5-10 perc használat után puszta hulladékká válnak.

Ezért Gál József fővárosi képviselőnk egyeztetést kezdeményez Tarlós István főpolgármesterrel, Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettessel és Szalai Piroskával, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnökével. Az egyeztetés célja egy olyan stratégia kidolgozása, mely a budapesti kis- és középvállalatok esetében támogatná a műanyag zacskók teljes elhagyását és átállást környezetkímélőbb termékekre. Budapestnek megvan a lehetősége, hogy vezető szerepet foglaljon el az országban a műanyagzacskók visszaszorításában, csak a városvezetésen múlik, hogy egy ilyen projektet támogat-e.

Első körben a sok helyen, például zöldségeseknél és pékeknél használt műanyagzacskók újrahasznosítható papírzacskókkal való kiváltásával lehetni kezdeni, majd a programot a tapasztalatok alapján tovább lehetne bővíteni. Az átállásban támogatott lehetne minden olyan kis- és középvállalat, mely budapesti székhelyű vagy budapesten folytat üzleti tevékenységet. A támogatások menedzselését a BVK végezné a főváros finanszírozásával, már a 2019-es költségvetési évtől kezdődően, addigra a stratégiát ki lehet dolgozni. Előzetes terveink szerint vállalkozásonként első körben 100.000.- forint lenne a támogatási összeg.

A támogatási koncepció az 1+1 forint elvét követné, ahol a vállalkozó minden 1 forintja mellé az önkormányzat plusz 1 forintot adna. A támogatási összeg felét előleg formájában, a másik felét pedig a számlák benyújtását követően fizetné ki az önkormányzat.

Ez nem párt-ügy, ez nem politikai ügy, ez minden lakos közös ügye és Budapestnek lehetősége van példát mutatni és élharcosként fellépni a műanyagzacskók kitiltásában.

2018-08-18T13:16:18+00:00 2018. 08. 18.|Fenntarthatóság|