fbpx

Amit mindenkinek tudnia kellene a műanyaghulladék veszélyeiről

Amit mindenkinek tudnia kellene a műanyaghulladék veszélyeiről

Infógrafikán mutatjuk be, milyen környezeti terhelésekkel jár az egyszer használatos műanyag termékek előállítása, majd azok hulladékká válása. Ezen termékek óriási veszélyt jelentenek a Föld, az élővilág és így az emberiség jövőjére is. Az LMP elkötelezett amellett, hogy a gyermekeink és unokáink iránti felelősségből vezérelve, fokozatosan visszaszorítsuk a műanyagok mindennapos használatát.

Grafikánkon a műanyagok útját mutatjuk be a termeléstől kezdve a felhasználáson át a hulladékká válásukig. A legfontosabb számokkal hívjuk fel a figyelmet milyen veszélyeket okoznak az óceánokba kerülvén, és milyen hatással vannak az állatvilágra.

Fontos tény, hogy 1950 és 2015 között 9,2 milliárd tonna műanyagterméket állított elő a világ, amiből 5,4 milliárd tonna került lerakókba vagy ki a természetbe, és mindössze 10 százalékát hasznosították újra. Évente 300 millió tonna műanyag készül, aminek fele egyszer használatos műanyag! Ráadásul a műanyagot fosszilis tüzelőanyagból készítik, így jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, árt a bolygónknak és élővilágának.

Fontos megemlíteni, hogy a műanyag zacskók lebomlási ideje 400 év és egy ember egy évben átlagosan 514 db-ot használ belőle. Intő tény, hogy évente 8 millió műanyaghulladék kerül az óceánokba. Ha így folytatjuk, akkor 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint hal.

Ugyanakkor nem elégedhetünk meg azzal, hogy felsoroljuk a hátrányokat, felelős és gondolkodó emberekként kötelességünk megoldást is találnunk a műanyagtermékek által okozott problémákra.

Megoldások

Az LMP nemzetközi szinten is harcol zöld testvérpártjaival együttműködésben a műanyag termékek visszaszorításáért. Az EU-s TILT kezdeményezésben mi is szervesen részt veszünk. Tudj meg többet az akcióról ebből a videóból.

Ám nem csak a nemzetközi vonalon, de itthon is tevékenyen állunk élére a környezetvédelmi ügyeknek. Elindítottuk az Egyszer se használatos műanyag kampányunkat, mely azt a célt szolgálja, hogy a magyar emberek tudatosan hagyják abba ezen termékek használatát. Szerintünk most kell cselekednünk és megőriznünk Földünket olyan állapotban, hogy nyugodt szívvel tudjuk gyermekeinkre, unokáinkra hagyni. A mindennapokban kell tennünk azért, hogy megmentsük természeti értékeinket. Tartsuk tisztán az utcánkat, ahol élünk, a parkjainkat településünkön. Használjunk vászonszatyrot az egyszer használatos műanyag zacskók helyett, támogassuk azt a törvényjavaslatot, ami beszüntetné ezeket és küldjünk levelet a képviselőknek is az ügyben.

Szemétgyűjtési akcióba kezdünk szeptember 15-én szombaton reggel, hogy a Római-part olyan legyen, amilyennek igazán szeretjük. Csatlakozz hozzánk te is, varázsoljuk tisztává a Dunának e csodálatos partszakaszát.

Használjunk többször használható italos palackokat. Ezzel egy ember közel 100 eldobható műanyag palackkal kevesebb hulladékot termel! Kerüljük a műanyag csomagolások használatát vagy előzzük meg, hogy azok a természeti környezetünkbe kerüljenek. Az országaink hulladékgazdálkodásának lényegesebben jobban kell működnie.

Biztosítanunk kell, hogy elegendő pénz álljon rendelkezésére a műanyaghulladék gyűjtésére, válogatására és kezelésére. Például, a műanyag csomagolási hulladékok esetén termékdíjat lehet bevezetni (lásd. Németországban a csomagolási anyagokat gyártó cégek esetében). Ezeket a termékdíjakat a hulladék gyűjtését és újrahasznosít működtető rendszerek támogatására fordíthatnák.

A műanyaggyártás szabályait meg kell szigorítani: a mérgező vegyi anyagok, például a ftalátok, a biszfenolok vonatkozásában vagy a halogénezett éghető anyagok vonatkozásában, amik a legtöbb egészségügyi problémát okozzák, illetve meggátolják a hatékonyan működő újrahasznosítási rendszerek működését, ezért ezeket teljes mértékben el kell távolítani a műanyag gyártási folyamatokból.

A megfelelő pénzügyi ösztönzőkkel szeretnénk elérni, hogy a műanyaggyártók folyamatos fejlesztéseket hajtsanak végre és így segítsék a változást. Ha nem a már meglévő használt hulladékra, hanem magára a műanyag előállításra vetünk ki adókat, azzal elérjük, hogy ne a helyi önkormányzatok viseljék a műanyagok okozta károk egészét.

2018-09-14T10:26:48+00:00 2018. 09. 14.|Fenntarthatóság|