fbpx

Az LMP komplex épületenergetikai program beindítását követeli

Az LMP komplex épületenergetikai program beindítását követeli

Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy indítson komplex épületenergetikai programot, amely évente 200 milliárd forintos támogatási keretet, valamint kedvezményes hitelt biztosítana – mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet társelnök.

Olyan támogatási konstrukciót kell kialakítani, amelyben a megspórolt energia árából fedezhetők lennének a beruházási költségek. Ez jelentősen, akár 50 százalékkal is csökkenthetné az energiafelhasználást.

Magyarországon a teljes energiafelhasználás 40 százalékát az épületek igénylik, a rendkívül rossz műszaki állapotuk miatt, így energiát spórolni a házak korszerűsítésével lehetne.

A kabinet 2010-ben egy 100 milliárd forintos épületszigetelési programot ígért, ám semmit nem valósított meg abból, a célt szolgáló uniós forrásokat pedig máshová irányította.

Eredetileg a Nemzeti Energia- és Klímaterv is tartalmazott volna épületenergetikai programot, ám végül ebből a dokumentumból is kimaradt ez a terület, ahogy az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programból is kihúzták ezt a részt.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány még mindig a kockázatos paksi bővítésben lát lehetőséget a környezetterhelés csökkentésére.

2020-03-06T12:46:06+00:00 2020. 03. 06.|Fenntarthatóság|