fbpx

Az LMP törvénnyel védené meg a zöldfelületeket


Az LMP határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a zöldfelületek megóvása érdekében, az ugyanis a klímaváltozás megfékezésének és a levegőminőség megóvásának is elemi feltétele.

Schmuck Erzsébet társelnök csütörtöki online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormányt leszámítva talán már mindenki egyetért azzal, hogy a zöldfelületek megóvása elemi feltétele a klímaváltozás megfékezésének, a levegőminőség javításának, a természeti környezetben történő pihenésnek, feltöltődésnek. Ezért az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy véget vessünk a zöldfelületek pusztításának, legyen szó erdőkről, gyepekről, gyümölcsösökről, szőlőkről, nádasokról, szántókról, zöldségtermesztő területekről, vagy épp településeink zöldterületeiről.

Orbán Viktor és kormánya teljesen érzéketlen a környezeti kérdések iránt. A zöld terület csak akkor érdekli őket, ha focizni lehet rajta. A környezet- és természetvédelmet felesleges luxusnak, a gazdasági növekedés egyik, de talán legfőbb akadályozó tényezőjének tekintik. 2010 óta folyamatosan és eltökélten szétverték a környezetvédelem intézményrendszerét, megszüntették az önálló környezetvédelmi minisztériumot és kiherélték a környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságokat. Már csak a látszat miatt van rájuk szükség, hogy mindenre rábólintsanak.

A kiemelt beruházásokra vonatkozó törvénnyel a kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette a környezeti hatásvizsgálatok megfelelő lefolytatását, ma már sem a szakmának, sem a lakosságnak, de lassan a hatóságnak sincs érdemi beleszólása abba, hogy mi hol és hogyan épül meg.

Most a járványra hivatkozva a kormány még tovább megy. Ahogyan Varga Mihály azt nyilvánosságra hozta: Az építőipar teljesítményének fokozása érdekében a kormány tovább gyengíti a környezetvédelem és természetvédelem szabályait.

Határozati javaslatunkban felszólítjuk a kormányt, hogy dolgozza ki a zöldfelületi moratórium bevezetéséhez szükséges jogszabályi kereteket.

A szabályozás során kösse ki, hogy zöldfelületeket csak kivételesen, közérdekre vagy nemzetbiztonsági okokra való hivatkozással lehessen beépíteni, és ilyen esetekben mindig gondoskodni kelljen azonos méretű és ökológiai értékű zöldfelületek kialakításáról. Erre a barna övezetek, volt ipari területek megfelelő kármentesítés esetén alkalmasak lehetnek.

A miniszterelnök nemrég kifejtette, túlzottak és irreálisak az Európai Unió klímacéljai, mert szerinte elviselhetetlen méretű anyagi terhet jelentene országunknak. Most a kezébe adunk egy olyan zöld javaslatot, melynek megvalósítása nem kíván forrásokat. Csak a kormány szándékától és hozzáállástól függ, így mérföldkövet jelenthetne országunk klímapolitikájában.

2020-09-24T13:03:04+00:00 2020. 09. 24.|Fenntarthatóság|