fbpx

Csak valódi klímatörvénnyel kezelhető a klímavészhelyzet

Kedden történelmi jelentőségű vita zajlott a Parlamentben az LMP által kezdeményezett és a teljes ellenzék által benyújtott klímavészhelyzetről szóló határozati javaslatról. A kormány sajnos továbbra is csak kommunikációs célokra akarja használni az éghajlatváltozást. Az LMP 5 pontban határozza meg a legfontosabb teendőket.

A Fidesz változatlanul azt a neoliberális vonalat képviseli, ahol a gazdasági növekedés mindenekfelett való, és ahol a német autóipar érdekei fontosabbak a klímavédelemnél. Nem hirdetnek klímavészhelyzetet. Az éghajlatvédelmi politikát továbbra is a drága, veszélyes és fenntarthatatlan Paks 2-re alapozzák. Marad a teljes kiszolgáltatottságunkhoz vezető energia- és gazdaságpolitika. A léc alatt marad a kibocsátáscsökkentés, az energiahatékonyság, nem várható érdemi lakossági program. Az önkormányzatok esetében inkább elvesznek, mint adnak forrást a települések klímaváltozáshoz való alkalmazkodásához, a rendkívüli helyzetek kezeléséhez. Az egyes ágazatok – egészségügy, szociális szféra, oktatás, mező- és erdőgazdaság, vízgazdálkodás, közlekedés, hazai kis- és közepes vállalkozások, stb. – a kormány hibás intézkedései miatt önhibájukon kívül felkészületlenek, forráshiányosak és sérülékenyek.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja – szerint olyan klímatörvényt kell alkotni, melynek célja a klímasemlegesség elérése 2040-re. Ehhez elkerülhetetlen, hogy 1990-hez képest 65%-kal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása, az energiafogyasztás 30 százalékos visszafogása és a megújuló energiaforrásoknak legalább 35 százalékos részaránya 2030-ra. El kell érni, hogy eddigre a még üzemelő jelenlegi paksi blokkok mellett csak fenntartható megújuló energiát hasznosító erőművek működhessenek, és az ország felkészüljön az alkalmazkodásra.

Schmuck Erzsébet
az LMP társelnöke

2020-04-23T11:54:32+00:00 2020. 04. 23.|Fenntarthatóság|