fbpx

Csökkenteni kell az összenergia-felhasználást

Csökkenteni kell az összenergia-felhasználást

Az LMP szerint nem csak az energiahatékonyságot kell javítani, az összenergia-felhasználást is csökkenteni kell. Az ellenzéki párt visszatérülő állami alapot hozna létre a probléma kezelésére.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes szerdán, az energiatakarékosság világnapján tartott sajtótájékoztatóján rámutatott: 2017-ben, amikor a globális energiafelhasználás 2,1 százalékkal emelkedett, történelmi csúcsot ért el a szén-dioxid-kibocsátás. A világ energiafelhasználása például húsz év alatt megduplázódott.

Magyarországon még rosszabb a helyzet, mint a világ átlaga, ugyanis 3,1 százalékkal emelkedett az elsődleges energiafogyasztás 2017-ben az előző évhez képest, a magyar lakosság az uniós átlagnál fajlagosan 10 százalékkal több energiát használ.

Schmuck Erzsébet a hazai energiafogyasztás szerkezetének gyengeségekét említette, hogy a lakossági fogyasztás meghaladja a közlekedés és az ipar felhasználását is, annak háromnegyedéért pedig a fűtés és a légkondicionálás a felelős.

Bár a kormány 2011-ben 700 ezer otthon energiakorszerűsítését ígérte 2020-ig, eddig ennek csupán 5 százaléka valósult meg. Emiatt az állam által feltöltött, visszatérülő alap létrehozása szükségszerű. Ebből kamatmentes kölcsönnel támogatnák a beruházásokat, az összeget pedig a megtérülés ütemében kellene visszafizetni. Ebben a támogatási rendszerben a legelesettebbek is kitörhetnének az energiaszegénységből.

További lépés lehet az energiafogyasztás hatékony visszaszorítására, hogy sokkal nagyobb volumenben kellene finanszírozni az otthon melege program keretében a háztartási gép beszerzéseket, és a megújuló energiaféleségek beruházásait is.

A kormánynak továbbá el kell törölnie azokat az adminisztratív akadályokat, amelyeket eddig a szél és napenergia hasznosítása elé állított. A kormányzat a napelemekre, a modern kazánokra és azok szerelvényeire is termékdíjat vetett ki, akadályozva ezzel a megújuló energiaforrások használatát, és az energiahatékonysági beruházásokat. Mint ismeretes minden napelem után 114 Ft/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni 2015. január elsejétől, ami mintegy 2000-2500 forintos áremelést jelentett modulonként.

2019-03-06T16:03:13+00:00 2019. 03. 06.|Fenntarthatóság|