fbpx

Védjük meg az érdi Elvira Majort, legyen hungarikum!

Az Elvira major Közép-Európa legnagyobb csonthéjas génbankja, 70 éve 2200 tételt őriznek és tanulmányoznak itt. Ez a kutatóintézet magyar nemzeti kincs, sőt, európai szinten is példátlan érték, hiszen itt őrzik az összes őshonos fajtánk genetikai állományát. Ez azt jelenti, hogy amennyiben például a klímaváltozás miatt, vagy bármilyen más katasztrófa esetén a kihalás szélére kerülne az adott növény, akkor a génbank segítségével meg tudnánk menteni azt. A fideszes érdi városvezetés viszont egy ingatlanmutyi keretében ipari parkot akar ott csinálni. Ezt nem engedhetjük!

Magyarországon van egy olyan tradicionális mezőgazdasági terület, ami még Kishantosnál is nagyobb érték, és elképesztő barbárságot terveznek ellene. Az érdi városvezetés újabb ingatlanmutyira készül, ezért az LMP kezdeményezi az Elvira major hungarikummá minősítését.

Az Elvira major Közép-Európa legnagyobb csonthéjas génbankja. 70 év kimagasló munkájának eredményeként, ma már 2500 tételt őriznek és tanulmányoznak Érd határában. Ez a kutatóintézet magyar nemzeti kincs, sőt európai szinten is példátlan érték. A területre 2005 óta fenik a fogukat érdekkörök, az elmúlt időszakban a Modern Városok Program égisze alatt készül ingatlanmutyira az érdi fideszes városvezetés.

Az LMP aktivistái 2018 tavaszán sikerrel akadályozták meg azt a közgyűlési döntést, amivel egy átminősítési eljárással akarták volna tönkretenni a majort, most pedig végleg biztonságban szeretnénk tudni a majorságot, a génbankot, az ültetvényeket és az azokat körülvevő pufferzónát.

Azt szeretnénk, ha a város jelenlegi vezetése is végérvényesen hitet tenne az Elvira major mellett, bár az ültetvények mellett ipari park létesítésére biztató óriásplakát nem sok jót ígér.

Ezért írásbeli kérdést intézünk Nagy István agrárminiszterhez és petíciót indítunk a major és környezete minél magasabb szintű védettsége érdekében. Ezzel párhuzamosan indítjuk el a hungarikummá minősítési eljárást, amihez minden támogató aláírásra számítunk! A petíciót ide kattintva találod.

2019-02-17T09:06:26+00:00 2019. 02. 15.|Fenntarthatóság|