fbpx

A halakat is száműzik a Balatonból?

Aggodalommal figyeljük a NER terjeszkedését, mellyel természeti kincseinket rabolják le. Különösen aggasztó, ahogy Magyarország vízkészleteivel bánnak, ami pedig létezésünk és boldogulásunk egyik legfontosabb záloga lesz a 21. században. Miközben a világban a klímaváltozás eredményeképp folyamatosan ellehetetlenül a vízhez való hozzáférés, addig nálunk mesterségesen teszik tönkre élővizeink ökológiai állapotát. A Fertő-tó mellett, a Balatonnál, de most már a tatai Öreg-tónál is súlyos környezetkárosító beruházások indultak el, illetve készülnek elindítani.

Hónapok óta, hetente szólalunk fel a magyarországi tavak védelme érdekében. Sajnos a problématár kifogyhatatlan. A természet pusztítása, indokolatlan gigaberuházások, vízpartok kisajátítása, vízkészletünk ökológiai állapotának elhanyagolása. A lista nagyon hosszú. Kötelességünk ez ellen fellépnünk, kötelességünk hangot adnunk, hogy nem, ezt nem engedhetjük meg. És erre szólítunk fel minden zöld és más civil szervezetet és a polgárokat, szerte az országban. Közösen kell tennünk, hiszen ez nem csak a tataiak, a Fertő-tó mellett élők, vagy éppen a balatoni régió lakosainak a szívügye.

Mi, zöldek különösen örülünk annak, hogy más politikai pártok az elmúlt napokban szintúgy felemeltek a szavukat, támogatásukat adják a zöldek kezdeményezéséhez. Fontosnak tartjuk, hogy a kormányváltásra készülő ellenzéki pártok célkitűzése legyen az ország ökológiai állapotának a rendbetétele is. Társadalmi és gazdasági problémáink sokasága ide vezethető vissza, hiszen a NER nem tartja tiszteletben sem az élővilág rendjét, sem egyensúlyának fenntartását, hogy a jövő generációja számára átörökíthessük nemzeti természeti kincseinket. A nemzet jövője ezen is múlik!

Természetesen a győrieket is foglalkoztatja tavaink sorsa, hiszen mindhárom említett vízfelület közel van a városhoz, sokan járnak ide nyaralni, pihenni, hosszabb rövidebb időre kikapcsolódni. Lassan épül a várost a Balatonnal összekötő kerékpárút, ahogy máshonnan sem egyszerű kétkeréken megközelíteni tavainkat.

És persze az egyik legfőbb problémánk a szabadstrandok megszüntetése, különösen az északi parton. Ahogy házikedvenceink számára is alig érhető el partszakasz. Sommásan kimondhatjuk, hogy lassan már mindenkit elzárnak a Balatontól. Lassan már a halakat is száműzik a Balatonból, mert zavarni fogják a fizető elitstrandok vendégeit.

A természet nem eladó. A Balaton mindenkié!

Kendernay János,
az LMP társelnöke

2020-07-22T16:33:27+00:00 2020. 07. 22.|Balaton, Fenntarthatóság, Klímaváltozás|