fbpx

A jövő a fiataloké, de csak ha nem vesszük el tőlük a jelenben! Augusztus 12. a Fiatalok világnapja

Az 1999. óta ünnepelt világnap célja, hogy a fiatalok felhívják a figyelmet a társadalomban elfoglalt szerepükre, jogaikra, kötelességeikre és mindazokra a nehézségekre, amelyekkel nap mint nap szembenéznek. Utóbbira most azért is van nagy szükség, mert a júliusban elfogadott európai helyreállítási terv leginkább őket hagyja cserben: a jövő generációit.  

Minden kor fiatalságának megvannak a problémái. Napjaink fiataljai anyagi bizonytalansággal, lakhatási anomáliákkal, eladósodással néznek szembe, többek között, de ezekkel a gondokkal már a korábbi generációk is találkoztak. Ami viszont új viharfelhőként jelenik meg a jövő egén, hogy élhető lesz-e még a Föld, akár 20-30 év múlva? Bár a világ vezetői tisztában vannak azzal, hogy a jelen gyermekeinek milyen sötét kilátásai vannak a jövőre nézve, ha nem lépnek azonnal a klímaváltozással kapcsolatban, ők mégis inkább a krízist kockáztatják meg a döntéseikkel, és így fiataljaink jövőjét is kockára teszik.

A júliusban elfogadott  európai helyreállítási terv, amely Orbán Viktor miniszterelnök szövetségese, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen terve, hibás koncepción alapul, és nem törődik a fiatalokkal. Európa, pillanatnyi érdekei miatt, olyan adósságot vesz a nyakába, amit majd a gyerekeinknek kell visszafizetniük. Ezért is kellene a fiataloknak sokkal több beleszólást engedni abba, hogy a pénzt mire költsük. Úgy lenne az igazságos, ha ezt a pénzt a jövő megóvására, a fenntartható társadalmi és gazdasági viszonyok létrehozására költené el az unió. De ehhez változtatni kéne a működésén, és felülbírálni a jelenleg meghatározó neoliberális rendszert, amire épül.

Hiába nevezte számos politikus történelmi jelentőségűnek a több évre szóló költségvetést és a gazdasági helyreállítási csomagról szóló uniós megállapodást, ha az a klímavédelem és a jövő szempontjából nem több mint óriási visszalépés. A fiatalok elárulása. Augusztus 12-én, a Fiatalok világnapján álljunk a fiatalok mellé, hallgassuk meg őket, és emeljük fel a szavunkat a jövőjük lerombolása ellen.

 

Pitz Dániel,
az LMP országos elnökségének tagja

 

2020-08-12T08:59:21+00:00 2020. 08. 12.|Fenntarthatóság, Klímaváltozás|