fbpx

A kormány csak tüzet olt a hulladékszállítás területén

A kormány csak tüzet olt a hulladékszállítás területén

Gál József, az LMP fővárosi képviselője szerint a hulladékszállítás működőképes rendszerének biztosításához évente 30-40 milliárd forint többletforrásra van szükség. A kormány a 26,4 milliárd forintos egyszeri átcsoportosítással valódi intézkedések helyett, csak tüzet olt – jelentette ki szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A rezsicsökkentés szólamával átverték az embereket, hiszen például a szemétszállítás valódi költségeit a magas adók, a többi között a 27 százalékos áfa formájában fizetik ki – jelentette ki.

A politikus arról is szólt, újra javasolni akarja, hogy a Fővárosi Közgyűlés terjessze fel az Országgyűlésnek a műanyag zacskók végleges betiltását. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: az LMP a nyáron beterjesztett egy törvényjavaslatot arról, hogy 2020-tól végleg tiltsák meg a kereskedelemben a műanyag zacskók használatát. Akkor azt mondták mindenhol: szeptember végén benyújtják az erről szóló jogszabályt. Itt vagyunk október utolsó napján, és nem hogy jogszabály nincs, hanem a legfrissebb hír, hogy a Fidesz az Európai Parlamentben nem szavazta meg az erről szóló európai indítványt. Úgy, hogy egyébként a néppárti többség pedig megszavazta.

Amikor az egész ország a szemétbotránytól hangos, akkor Budapestnek és a kormánynak is jobban kellene figyelnie: ha már a hulladékgazdálkodásban és hulladékszállításban láthatóan csődöt mondtak, legalább a hulladékmegelőzésre koncentrálhatnának. Erre szolgál az egyszer használatos műanyag termékek betiltása.

Szintén fontos megemlíteni, hogy augusztus végén a szemétmennyiség csökkentéséről állapodott meg a világ 23 nagyvárosa. Nyilatkozatuk szerint 2030-ig az egy főre jutó hulladék mennyiségét 15 százalékkal fogják csökkenteni. Olyan nagyvárosok vannak köztük, mint Koppenhága, Milánó, London, Párizs, hogy csak az európai városokat említsem. Budapestnek benne kellene lennie a megállapodásban.

Országos felvilágosító kampánnyal kell felhívni az emberek figyelmét arra, hogy miként termelhetnek kevesebb hulladékot; erre bőven elég lenne az a több tízmilliárd forint néhány százaléka, amit a Fidesz propagandára költ – mondta Gál József.

2018-10-31T12:56:00+00:00 2018. 10. 31.|Fenntarthatóság|