fbpx

Az LMP a reptéri zajártalom csökkentését szorgalmazza

Demeter Márta az ferihegyi zajszennyezés kárvallottjaival találkozik 2018. július 3-án (Fotó: LMP)

Az LMP a reptéri zajártalom csökkentését szorgalmazza

Átfogó törvénymódosítást készít az LMP az érintett lakosok és önkormányzatok bevonásával a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér által okozott zajártalom csökkentése érdekében.

Schmuck Erzsébet és Demeter Márta frakcióvezető-helyettes szerdán sajtótájékoztatón felidézte, hogy augusztus közepe óta a nemzetközi légi forgalom olyan fel- és leszállási útvonalakat használ, ami miatt sokkal több ember szenved a repülők zajától.
Schmuck Erzsébet elmondta: egy olyan pénzügyi alap létrehozását kezdeményezik, amelyből a károsodott épületek tulajdonosait vagy az elköltözni vágyókat lehetne kárpótolni, vagy hangszigetelni lehetne a házakat. Ennek forrását az egyre nagyobb forgalmat bonyolító reptér, valamint az állam biztosítaná az LMP elképzelései szerint. Emellett a célra ismét bírságot szednének a határértéket meghaladó zajszennyezésért.
Az LMP a teherszállítást is máshová telepítené.

Demeter Márta rámutatott: a kőbányai önkormányzat az LMP kezdeményezésére már elfogadott egy olyan határozatot, amely alapján Kőbánya minden területén megoldható lesz a zajártalom minimalizálása, vagy a teljes megszüntetése. Egyértelműen belekerült ugyanis az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) szóló kezdeményezésbe, hogy alakítsanak ki új jogi szabályozást a légiforgalomi irányítás tekintetében.
Demeter Márta szerint fontos lenne az is, hogy a repülőtéren szűnjön meg a mélyalvási időszakban (24:00-06:00 óráig) a légiforgalom és a cargo-forgalmat pedig helyezzék át más repülőterekre.

2018-10-11T09:29:42+00:00 2018. 10. 10.|Környezetszennyezés|