fbpx

Nem folytathatjuk ott, ahol a járvány előtt abbahagytuk

A tőkevezérelt globalizáció a szakadékba taszítja a Földet, ezért nem folytathatjuk ott, ahol a járvány előtt abbahagytuk – mondta a Föld napja alkalmából tartott szerdai online sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Schmuck Erzsébet közölte: pártja ezért azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére egy válságálló gazdaság megteremtésének főbb kérdéseit.

A politikus Ferenc pápa szavait idézte: “egy beteg világban élünk”, amelyben nem halljuk meg sem a szegényeket, sem az elszennyezett bolygó jelzéseit. Kijelentette: itt az idő, hogy elgondolkodjunk azon, miért nő a szakadék a szegények és a gazdagok között, miért tesszük tönkre a természetet és saját egészségünket.

A minden áron növekedés, a fenntarthatatlan termelői és fogyasztói gyakorlat, a tőkevezérelt globalizáció a szakadékba taszít minket – jelentette ki, hozzátéve: a járvány következtében a bolygó kicsit fellélegzett. Csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, kitisztultak a városok.

Egyre többen értenek egyet azzal az állításunkkal, hogy “nem folytathatjuk ott, ahol a járvány előtt abbahagytuk”, a kormány intézkedései mégis ebbe az irányba mutatnak. A kabinet még mindig bízik abban, hogy a multiknak, az autóiparnak, a külhoni piacoknak kitett, rendkívül sérülékeny magyar gazdaság gyorsan talpra tud állni.

Az LMP ehelyett paradigmaváltást sürget. Egy válságálló gazdasági szerkezet kialakítását, amelyben “kevesebb globalizáció és sokkal több lokális gazdaság van”, és amely egy válságidőszakban is képes a mindennapi élethez szükséges termékek előállítására – fejtette ki.

“Politikai akarat kérdése, hogy mit választunk: rohanunk tovább a szakadék felé vagy lelassítunk és a zöld utat követjük.”

2020-04-22T16:26:14+00:00 2020. 04. 22.|Fenntarthatóság|