fbpx

Nem szabad új olaj- és földgázmezőket megnyitni!

Nem szabad új olaj- és földgázmezőket megnyitni!

Schmuck Erzsébet csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormányt, hogy ne nyissanak meg új olaj- és földgázmezőket, a feltárásra és kitermelésre kiírt új pályázatokat pedig vonják vissza. Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezzük, ennek arra kellene választ kapnia, milyen körülmények között születtek az említett pályázatok.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019-ben több koncessziós pályázatot is kiírt új kőolaj- és földgázmezők feltárására és kitermelésére. A képviselő hangsúlyozta azonban, hogy szakértők szerint ezek a – például Csornán, Győrben, Kisvárdán, Érden található – mezők csak csekély mennyiségű gázt és olajat tartalmaznak.

A pályázatok gazdaságilag veszteségesek, miközben komoly környezeti károkat okoznak. A gyorsuló éghajlatváltozás közben inkább a fosszilis energiahordozók kivezetésének érdekében kellene lépéseket tenni.

Tetlák Örs, az LMP érdi szervezetének vezetője elmondta, hogy az érdi koncessziós kiírás 43 agglomerációs települést és több fővárosi kerületet is érint. A pályázat veszélyt jelent a fővárosi vízbázisra, s a kis mennyiségű gáz és olaj miatt ezek a koncessziók gazdasági szempontból is értelmezhetetlenek.

2019-08-19T12:46:18+00:00 2019. 08. 19.|Fenntarthatóság|