fbpx

Önálló klímaügyi tárca felállítását szorgalmazza az LMP

Önálló klímaügyi tárca felállítását szorgalmazza az LMP

Az LMP ismét benyújtja törvényjavaslatát egy önálló klímaügyi és fenntarthatósági minisztérium létrehozására. A kormány 2010 óta szisztematikusan leépítette a környezetvédelem intézményeit, és a forrásokat is jelentősen csökkentette. A kormány a hamarosan nyilvánosságra kerülő, 2050-ig szóló klímatervével kívánja legitimálni a paksi bővítést, azt hazudva az embereknek, hogy az atomenergia karbonsemleges, olcsó és biztonságos.

Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg: az ökológiai válsággal kapcsolatos feladatok megoldása érdekében a kormányzat szintjén is strukturált változásokra van szükség. Ide sorolta az ország gazdaság-, agrár- és társadalompolitikájának átalakítását, ahogy az energiaellátás zöldítését is.

Mindennek megvalósítása érdekében szükség van egy olyan csúcsminisztériumra, amely a fenntarthatóság elvei alapján hat a többi tárca tevékenységére és készít átfogó javaslatokat a kormány számára.

Schmuck Erzsébet az osztrák példát állította a magyar kormány elé. Azt is kérte a kabinettől: adjon tájékoztatást, milyen forrásokat rendel a klímacélok mellé.

2020-01-13T16:23:53+00:00 2020. 01. 13.|Fenntarthatóság|