fbpx

Szigorúbb szabályozást az elektromos gépkocsik piacán!

Az LMP országgyűlési frakciója az ősszel újból benyújtja azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely az elektromos gépkocsik vásárlásáról és a „zöld” rendszám használatának szabályozásáról szól.

A LMP a korszerű és fenntartható elektromos közlekedés minél szélesebb körű elterjedésének elősegítése érdekében sürgős intézkedéseket tart szükségesnek, különösen a városi területeken, ahol a jelenleg használatos járművek okozta levegő- és zajszennyezés kimutathatóan súlyos egészség- és környezetkárosító hatású. Meggyőződésünk, hogy szükség van az elektromos gépkocsikról szóló szabályozás megújítására, a jelenlegi szabályozás ugyanis csak a kimagasló vagyonúak elektromos autó vásárlásához és megkülönböztetett előnyökkel járó használatához biztosít kedvezményeket.

A túlzott és indokolatlan kedvezmények visszavonása mellett a környezetkímélő közlekedésre való átállást széles körben támogató intézkedéseket kell hozni. Garanciákat követelünk arra is, hogy az elektromos fejlesztés nem egy “Elios 2” korrupciós botránytörténet lesz, valamint azt is szeretnénk, ha az ehhez szükséges energiát nem Paks révén biztosítanák, hanem a megújuló energiaforrások hasznosításának fejlesztésével.

Az LMP elsődleges célja a környezetbarát közösségi közlekedés kialakítása és támogatása, valamint hogy az átlagos jövedelmű családok számára is elérhető árú, a valós szükségleteket kielégítő méretű és teljesítményű elektromos gépkocsik kapják a lehető legnagyobb kedvezményt és támogatást.

Ezért javasoljuk a kormánynak, hogy fogadjon el egy olyan differenciált szabályozást, amiben többek között az alábbiakat veszi figyelembe:

  • a dízel üzemű hibrid és plug-in hibrid járművek kedvezményeket nem élvezhetnek
  • az 5E és 5Z kategóriájú, vagyis a csak tisztán elektromos és egyéb nulla emissziós gépkocsik kaphatnak csak zöld rendszámot
  • ingyenes parkolási lehetőséget is csak az 5E és 5Z kategóriájú járművek kapjanak ellenkező rendelkezésig
  • a határozati javaslatunk a gépjárműadóval kapcsolatos kedvezményeket is szabályozná

Turcsán Szabolcs, az LMP elnökségi tagja kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón igazságtalannak nevezte a jelenlegi rendszert, mivel az szerinte vásárláskor és parkoláskor is túlzottan nagy támogatást biztosít a különböző hibrid, tehát belső égésű motorral is szerelt, jellemzően luxus járműveknek.
Az LMP azt is szeretné elérni, hogy a közepes keresetűek a jövőben nagyobb segítséget kaphassanak a tisztán elektromos járművek vásárlásához .

lehetmas.hu/MTI

2018-08-14T20:45:51+00:00 2018. 08. 14.|Fenntarthatóság|