fbpx

Tudatos karácsony!?

A karácsony az év azon napja, amikor KÖTELEZŐ vásárolni, fogyasztani, ajándékozni. A karácsonyi láz már novemberben elkezdődik, az üzletek gondoskodnak róla, hogy biztos ne feletsünk el már egy hónappal az ünnep előtt azon agyalni, hogy idén mit vegyünk. Ezalatt a nyomás alatt, hogyan tudunk környezetbarát és fenntartható döntéseket hozni?

Ne dőljünk be, ne őrüljünk meg!

Biztos szükséges megvásárolnunk minden vackot, amit az arcunkba nyomnak a kirakatok? Észre sem vesszük és máris behálóztak minket az akciók, a kihagyhatatlan ajánlatok. Az üzleteknek nem szeretteid boldogsága a cél, hanem az, hogy minél többet fogyassz és költs. Biztos támogatója szeretnél lenni a kizsákmányoló, fogyasztásközpontú kapitalizmusnak ezen a szeretetteljes ünnepen? Egy kis odafigyeléssel elkerülhető.

Hogy ne kerüljünk a túlfogyasztás csapdájába?

Próbáljunk meg ne a tárgyi dolgokra fókuszálni. Ajándékozzunk élményt, mint például egy jó koncert vagy színházi előadás. Sokszor mondják, hogy a saját magad által készített ajándék a legkedvesebb, de ez esetben fenntarthatósági szempontból sem utolsó. Ha a kézügyességünk nem engedi, akkor használt terméket is vásárolhatunk. Az adományboltok tökéletes helyek erre, ráadásul így duplán örömet szerezhetünk, mert a bolt által támogatottakat is segítjük. Ugyan ez vonatkozik a kisebb helyi, családi üzletekre is.

Nem utolsó szempont, amit célszerű szem előtt tartani, hogy tényleg olyat adjunk amire az ajándékozottnak szüksége van. Ki akarná, hogy az ajándékából felesleges karácsonyi kacat váljon?

2019-12-04T15:48:13+00:00 2019. 12. 04.|Fenntarthatóság|