fbpx

Túlfogyasztás napja: mától kezdve a gyermekeink jövőjét éljük föl

Túlfogyasztás napja: mától kezdve a gyermekeink jövőjét éljük föl

A túlfogyasztás napja mindig arra a napra esik, amelyen elérjük Földünk eltartó képességének adott évi határait. Míg 1992-ben még október 21-re esett a túllövés napja, 2012-ben már augusztus 22-re, míg idén augusztus 1-re. Szerintünk az egyre korábban jelentkező túlfogyasztás napja is mutatja, hogy a klímaváltozást és környezetünk élhetetlenné válását nem tudjuk sokáig figyelmen kívül hagyni. Erről Kanász-Nagy Máté az LMP szóvivője, és Turcsán Szabolcs elnökségi tag tartott sajtótájékoztatót.

Mint Magyarország ökopártja tudjuk, hogy az emberi társadalom jelenlegi életmódja ökológiai szempontból fenntarthatatlan, mert egy év alatt kevesebb környezeti erőforrás termelődik újra, mint amennyit elfogyasztunk. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a következő generációk, a gyerekeink jövőjét éljük föl, előlük fogyasztjuk el az erdőket, az ivóvizet, a tiszta levegőt. Tehát vagy tudomásul vesszük, hogy az ő számukra a jelenleginél sokkal rosszabb lesz a környezet minősége, rövidebb élet jut nekik, több betegségben fognak szenvedni, vagy pedig radikálisan változtatunk életmódunkon, kevesebbet fogyasztunk a jobb környezetminőségért cserébe.

Magyarországon a környezetvédelem és a fenntarthatóság gyakran elfeledett prioritásként van kezelve, és általában nem szempont a kormányzati döntések meghozatalakor. A vízgazdálkodási törvény legutóbbi módosítása is mutatja, a Fidesz kormány tudatosan elherdálja egyesek javára nemzetstratégiai szintű felszín alatti vízkészleteinket. Meggyőződésünk szerint ugyanakkor hosszútávon azon országok lesznek sikeresek, melyek hatékony gazdaságot alakítanak ki alacsony nyersanyag- és energiafelhasználás mellett.

Tenni szeretnénk ezellen

Elindítjuk az Egyszer sem használatos műanyag kampányát, és törvényjavaslatot nyújtottunk be az országgyűlésnek, hogy 2020. január 1-től tiltsuk ki Magyarországról a csak néhány percig használt műanyag zacskókat. A kampány azért fontos, hogy tudatosítsuk minden magyar emberben azt, hogy mindenki tehet és gyerekei, unokái érdekében tennie is kell a környezetünk megóvása érdekében.

Turcsán Szabolcs és Kanász-Nagy Máté sajtótéjékoztatója 2018. augusztus 1-jén (Fotó: LMP)

Az egyszer használatos műanyag termékek óriási veszélyt jelentenek a Föld, az élővilág és így az emberiség jövőjére is. Intő tény, hogy 10 millió műanyaghulladék kerül az óceánokba – ez annyi, mintha percenként egy teli kukát borítanának az óceánokba. Ha így folytatjuk, akkor 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint hal.

  • a műanyag zacskók lebomlási ideje 400 év,
  • egy ember egy évben átlagosan 514 db-ot használ,
  • szívószálból annyit gyártanak évente, amennyiből két és félszer körbe lehetne tekerni a Földet.

Arra kérünk minden felelősen gondolkodó magyar embert, hogy csatlakozzék az Egyszer se használatos műanyag kampányhoz: használjanak vászontáskát, kulacsot, hanyagolják az érintett műanyag termékek használatát. Az is fontos, hogy minél többen küldjenek levelet az országgyűlési képviselőknek, hogy rávegyék őket, szavazzák meg a törvényjavaslatunkat a műanyag zacskók betiltásáért. A levél ezen az oldalon elérhető és elküldhető a képviselőknek.

2018-08-01T12:45:37+00:00 2018. 08. 01.|Fenntarthatóság|