fbpx

Vágó Gábor: Zöld kiáltványt fogadott el az LMP Kongresszusa

Vágó Gábor: Zöld kiáltványt fogadott el az LMP Kongresszusa

Az LMP, Magyarország Zöld Pártja a hétvégi kongresszusán egyhangúlag elfogadta a Zöld kiáltványt, amely a párt legfontosabb értékvállalásainak összegzése. A Zöld kiáltvány, összhangban az LMP alapító nyilatkozatával, elkötelezi magát a fenntartható, igazságos és részvételi politizálás mellett. Hisszük és valljuk, hogy a jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz.

Az LMP rendkívül fontosnak tartja deklarálni, milyen cselekvési tervekre van szükség a XXI. századi kihívásokkal szemben. A kiáltvány rámutat arra a folyamatra, hogy a folyamatos rövidtávú érdekek kielégítésével rohamtempóban éljük fel a jövő erőforrásait. Itt az idő, hogy a kizárólag a profitot és gazdasági növekedést hajszoló rövidlátó politikát egy felelősségteljes, fenntartható és hosszútávra tervező politikára cseréljük.

A szöveg felhívja a figyelmet arra is, hogy korunk legsúlyosabb és legégetőbb problémája az éghajlatváltozás: a Föld átlaghőmérséklete drámai mértékben nő, az ipari forradalom óta folyamatosan romboljuk élő környezetünket, és közelítünk ahhoz a ponthoz, hogy a hatások visszafordíthatatlanok legyenek. A mostani ütemben 2030-ra olyan szintre nő az üvegházhatású gázok koncentrációja, hogy a felmelegedés következtében alapvetően alakul át természeti környezetünk.

Ki kell jelentenünk, hogy a globális migrációs krízis okai között rendkívül nagy súllyal szerepel a klímaváltozás, amely negatív hatásainak csökkentése azonnali cselekvést igényel Európa részéről.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemnél nincs ma fontosabb. Ehhez összehangolt, globális cselekvésre van szükség, amelyben Magyarországnak is szerepet kell vállalnia. Haladéktalanul csökkentenünk kell a károsanyag-kibocsátást és növelni kell az alkalmazkodási képességeinket, ehhez pedig politikai akaratra, döntésekre és teljesített vállalásokra van szükség. Mérsékelnünk kell mind az ipari, mind a lakossági energiafogyasztást, az energiatermelésben pedig növelni kell a tiszta, biztonságos megújuló energia részarányát. Le kell számolnunk azzal az illúzióval, hogy a természeti erőforrások korlátlanul felélhetők és feláldozhatók a gazdasági növekedés érdekében.

A Zöld kiáltvány megoldási javaslatként tartalmazza, hogy a fenntartható jövő alapja a társadalmi igazságosság, szolidaritás és részvétel. A nagyipari lobbit kiszolgáló döntések helyett a munkavállalókat védő törvények kellenek. A bérek alapja a tisztességes megélhetés biztosítása kell, hogy legyen, nem pedig a tulajdonosok minél inkább növekvő nyeresége. A profit nem előzheti meg az embert.

Az államnak nem a munkavállalói jogokat kell egyre jobban szigorítani és csorbítani, hanem a nagyvállalati adóelkerülést megelőzni és büntetni. A vállalatok fizessék meg nem csak a munkavállalókat, de mindazokat a természeti károkat, amelyeket a folyamatos növekedésért okoznak.

Az LMP az európai értékek meghatározó magyarországi politikai képviselője és a magyar nemzeti érdekek európai képviseletének konstruktív letéteményese, munkánkat ez a két küldetés egyszerre vezérli.

A teljes Zöld kiáltvány ide kattintva érhető el.

2019-03-04T12:20:23+00:00 2019. 03. 04.|Fenntarthatóság|