Áder János köztársasági elnökhöz fordultak az LMP társelnökei, kérve hogy emelje fel szavát a Balaton védelme érdekében, hogy itthon is érvényesüljön a külföldön hangoztatott elköteleződés természetes vizeink védelmének érdekében, jelentette be szerdán a Balatonon Schmuck Erzsébet az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke és Kendernay János az LMP társelnöke.

Kiemelt jelentőségű természeti kincsünk, legnagyobb természetes vizünk, komoly veszélyben van. Rémisztő folyamatok és elhibázott döntések sorozata, nád és erdőirtások, védett területek felelőtlen elvétele, új bányászati jogok kiadása fenyegeti, rombolja a tó és környezete biológiai rendszereit, csökkentve ezzel természetes megújulási képességét, szépségét.

A kialakult állapotokat tovább rontja a gyakran közpénzekkel kistafírozott szállodák, jacht-kikötők, lakópark komplexumok építése, melyek visszafordíthatatlanul rányomják korunk gazdasági bélyegét a Balaton tájképére. Aggasztó, hogy ezek a felelőtlen beépítések rohamos gyorsasággal falják fel, teszik elérhetetlenné a nyaralni vágyók számára ingyenesen hozzáférhető parti területeket, strandokat – tovább nehezítve ezzel a vírushelyzet miatt amúgy is megrendült belföldi turizmus helyzetét és az átlagos magyar családok balatoni nyaralását.

A hazai turisták túlnyomó többsége amúgy sem a luxust, a sok milliárd forintból kevesek igényeinek kiszolgálására konstruált, leginkább az oligarchák és gazdasági lobbisták érdekeit kiszolgáló létesítményeket keresi.

Az itthon nyaralók lebetonozott, elzárt, mesterséges környezet helyett sportolási, rekreációs lehetőségeket keresnek, ahol a természetes táj szépsége és nyugalma a fő vonzerő. A jövő egyértelműen az ökoturizmus, a helyi kisközösségek, kisvállalkozások fejlesztése – mely irány összeférhetetlen a korábban említett gazdasági érdekcsoportok környezetromboló tevékenységével.

 

Schmuck Erzsébet és Kendernay János,
az LMP társelnökei