fbpx

Azonnali áfacsökkentésre van szükség az alapvető élelmiszerek területén

Azonnali áfacsökkentésre van szükség az alapvető élelmiszerek területén

A legfrissebb hírek szerint durva mértékű kenyérár-emelkedés jöhet. Mivel az időjárás miatt a búzából nem volt megfelelő a termés, ez a pékségekben is érezhető lesz. Ez az emelkedés a szakemberek szerint minimum 10-20 százalékos drágulást jelenthet.

Drágulnak majd a tejtermékek is, ezt az ágazatot a klímaváltozás is sújtja. A klímaváltozás miatt kevesebb készül, és alacsonyabb a zsírtartalom, ezért emelkednek majd az árak. Augusztustól legalább 15 százalékkal lesz drágább a tejföl és a vaj, a tejért pedig 5-7 százalékkal kell többet fizetni.

Azt is meg kell említenünk, hogy hosszú hetek óta gyengélkedik a forint, így középtávon a belföldi üzletekben is érezhetjük majd az árfolyam változásait. Szakemberek szerint az alapvető élelmiszerek esetében drágulásra lehet számítani emiatt a tejtermékek és a gabonafélék vonatkozásában is. Az élelmiszerdrágulás pedig az inflációt gerjeszti, nem túl meglepő módon.

Teljeskörű áfacsökkentésre lenne szükség

Az LMP évek óta hangoztatja és a költségvetés vitájában is azt az egyértelmű álláspontot képviselte, hogy az alapvető élelmiszerek esetében valódi, gyors és teljeskörű áfacsökkentés szükséges.

A kormány évek óta játszik az alapvető élelmiszeráfa kérdésével, tessék-lássék módra kiválaszt egy-egy tételt, mint a féldisznó vagy az UHT tej és ezzel úgy tesz, mintha érdemben hozzájárulna ahhoz, hogy a legalapvetőbb élelmiszerekhez a magyar emberek olcsóbban hozzájussanak.

Ebben a kérdésben ennél sokkal nagyobb bátorságra és elszántságra lenne szükség, ez a rendszer ugyanis nem fenntartható. Nem évről-évre kell elhúzni az áfacsökkentést, hanem most és azonnal csökkenti a lehető legszélesebb körben az alapvető élelmiszerek áfáját (5%-ra): mindenek előtt a zöldség, gyümölcs, pékárú, tejtermékek áfáját.

Jelenleg egy kiló kenyéren az állam többet keres, mint a kiskereskedő, aki azt eladja. Ez elfogadhatatlan és fenntarthatatlan. Ezért felszólítjuk a kormányt: még mindig nem késő, hogy módosítsák az adótörvényeket. Tegyék ezt meg a magyar emberekért!

2018-07-25T10:42:16+00:00 2018. 07. 25.|Áfacsökkentés|