fbpx

Az LMP legalább 4%-os nyugdíjemelést követel – ne a nyugdíjasok hitelezzenek az államnak!

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány, még az MNB becsléséhez képest is alul tervezi az inflációt, amikor a nyugdíjak emeléséről van szó, ezért Magyarország Zöld Pártja azt követeli, hogy a kormány már januárban igazítsa az emelést a várható dráguláshoz.

Néhány napja jelent meg az MNB 2020 decemberi inflációs jelentése, melyben a jegybank úgy kalkulál, hogy 2021-ben 3,8-4 százalékos lesz az infláció és ezen belül az élelmiszerek ára 4,6 – 4,8 százalékkal drágulhat.

A kormány ugyanakkor január elsejével csak 3 százalékkal emeli a nyugdíjakat, miközben például az autópálya matricák ára 3,9% százalékkal emelkedik január elsejétől, a 2020 augusztusi 12 hónapi infláció alapján.

A kormány az elsődlegesen a barátainak címzett karácsonyi ajándékozás keretében közel 1000 milliárd Ft-ot osztott szét. Az viszont eszébe sem jutott, hogy segítsen a járványhelyzet által leginkább sújtott nyugdíjas társadalomnak. Minimum azzal, hogy a ténylegesen várható infláció mértékével emeli a nyugdíjakat és nem ismétli meg azt, amit idén és tavaly is elkövetett, amikor majdnem az egész évben ingyen használta a nyugdíjasoknak járó pénz egy részét.

A legalább 4 százalékos nyugdíjemelés mellett az LMP továbbra is fontosnak tartja az alapvető élelmiszerek ÁFA-tartalmának 27-ről 5 százalékra csökkentését, mert teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja, hogy 2021-ben Magyarországon sokan azért ne vehessenek friss zöldséget, vagy gyümölcsöt, mert nincs rá pénzük.

Schmuck Erzsébet
az LMP társelnöke

2020-12-30T11:52:04+00:00 2020. 12. 30.|Gazdaság|